Näringspolitik
Svenska matpriser har stigit mer än grannländernas: ”Finns det få aktörer finns det alltid en risk”
Publicerad: 18 november 2022, 10:43
Foto: Pressbild
Svenska matpriser har stigit snabbbare än i våra nordiska grannländer de senaste månaderna, rapporterar TT. Och att priserna på energi och råvaror sjunkit har ännu inte fått genomslag på priserna på den svenska marknaden.
När världsmarknadspriserna på vete och raps sjönk, och exporten från Ukraina kom i gång, trodde Konjunkturinstitutet att priserna skulle stabiliseras – men så har inte skett.
Matpriserna steg med över 17 procent jämfört med oktober förra året. Konjunkturinstitutet hade räknat med 13,5 procent. Konjunkturinstitutet utreder just nu om företag inom livsmedelskedjan höjt priserna mer än nödvändigt.
Att den svenska dagligvaruhandeln är koncentrerad till ett fåtal stora aktörer lyfts återigen fram som en faktor till de snabbt ökande livsmedelspriserna av Konkurrensverket:
LÄS OCKSÅ: Konkurrensverket om prishöjningarna: ”Skulle behöva granskas”
– Finns det få aktörer finns det alltid en risk att konkurrensen fungerar sämre, vi vill se många aktörer som konkurrerar med varandra, säger Martin Bäckström, chef för Konkurrensverkets enhet för otillbörliga handelsmetoder, till TT.
Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, påtalar problemet med de långa ledtiderna inom livsmedelskedjan vilket gör att det tar tid innan minskade råvarupriser får genoomslag på butikshyllorna. Om påståendet att bristande konkurrens inom handeln skulle vara en förklaring till snabbt ökande matpriser, säger hon så här till TT:
– Om vi tittar på vårt dagligvaruindex från maj till oktober så har den inflationsrensade omsättningen gått ner i dagligvaruhandeln. Man ser extremt tydligt hur folk går mot billigare eller färre köp. I ett sådant läge finns det inte utrymme att höja mer än nödvändigt, snarare tvärtom.
LÄS OCKSÅ: Historiskt svaga siffror – så mycket sjönk försäljningen för matbutikerna
Enligt Marcus Widén, ekonom på SEB med inflationen som specialintresse, går det inte ”att dra för stora slutsatser” av skillnaderna mellan länderna. Jämför man matprisinflationen i en rad länder och över längre tid jämnar det delvis ut sig.
Om man jämför hela 2000-talet så har svenska matpriser stigit med 2,2 procent per år, danska och tyska med 2,1 procent, norska med 1,7 procent och finska med 1,6 procent.