fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Svenska dagligvarukedjor stoppar ryska varor: ”En viktig markering”

Publicerad: 1 mars 2022, 10:15

Andreas Sbrodiglia, sortiment- och inköpsdirektör på Ica Sverige. Foto: Pressbild

Ica Sverige stoppar försäljningen av produkter som är producerade i Ryssland. ”Varorna plockas bort från hyllorna i butik och leveranser stoppas”, säger sortiment- och inköpsdirektör Andreas Sbrodiglia till Dagligvarunytt.

Ämnen i artikeln:

UkrainakrisenAxfoodDagabHemköpWillysIca SverigeLidlCoop Sverige

AR


Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har Ica Sverige beslutat att tills vidare stoppa försäljningen av produkter som är producerade i Ryssland. 

– Varorna plockas bort från hyllorna i butik och leveranser stoppas. Detta omfattar ett 20-tal artiklar, vilket är en mycket liten andel av Icas totala sortiment – men en viktig markering från vår sida, säger Andreas Sbrodiglia på Ica Sverige.

Även Coop Sverige meddelar att man från och med i dag slutat att köpa in varor som producerats i Ryssland.

– Det handlar om ett fåtal produkter, säger Kevin Bell, pressekreterare på Coop Sverige.

Inom Axfood har man beslutat att inte göra några affärer med ryska leverantörer i nuläget.

– Det finns ett fåtal varor i vårt sortiment där Ryssland är angivet som tillverkningsland men det rör sig om ett mycket litet antal varor och företagen som vi köper från är inte ryska. Mot den bakgrunden har vi inte tagit något beslut om att på egen hand bojkotta ryska varor men vi följer naturligtvis utvecklingen, säger Claes Salomonsson, tillförordnad pressansvarig på Axfood.

Och tillägger:

– Det finns ju myndigheter och organ både på nationell- och EU-nivå som just nu jobbar med frågor om sanktioner. Vi tror de är bättre lämpade att bedöma vilka åtgärder som bör tas än vad vi är och vi kommer naturligtvis att följa alla sådana beslut.

På Lidl finns inga ryska produkter som behöver plockas bort från hyllorna:

– Vi har inga varor som är tillverkade i Ryssland i vårt sortiment, säger Linda Nyström på pressavdelningen på Lidl Sverige.

Redan i går fattade Systembolaget beslut om åtgärder gällande ryska produkter i sortimentet:

”Som konstaterats av bland annat Sveriges regering kränker Rysslands väpnade angrepp Ukrainas territoriella integritet och suveränitet. Angreppet innebär stort lidande för den ukrainska befolkningen. Situationen i Ukraina är exceptionell och invasionen är ett uppenbart brott mot internationell rätt. Mot denna bakgrund har Systembolaget beslutat att omedelbart och tills vidare stoppa försäljningen av samtliga ryska artiklar i Systembolagets sortiment, och om att ställa in samtliga planerade lanseringar av ryska artiklar”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev