måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Svensk Handels krav på regeringen – för att dämpa krisen

Publicerad: 28 augusti 2023, 07:50

Martin Kits, avdelningschef för näringspolitik och opinionsbildning hos Svensk Handel.

Foto: Pressbild

Sänkta arbetsgivaravgifter, slopad moms på second hand och ett effektivare tillträdesförbud. Det är några av de krav som Svensk Handel lyfter fram i sitt nya näringspolitiska program. ”Vi har högst ställda förväntningar på regeringen”, säger Martin Kits, avdelningschef för näringspolitik och opinionsbildning.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läget är tufft för många företag. Handeln är inget undantag.

Nu vill Svensk Handel se reformer, både för att dämpa krisen på kort sikt men också för att stärka svensk konkurrenskraft på längre sikt.

– Konkurrensen inom handeln sker globalt men priserna sätts lokalt. I dag tvingas svenska handelsföretag bära högre arbetskraftskostnader, högre skatter och ett tuffare regelverk. Vi vill se konkurrens på lika villkor, säger Martin Kits.

Svensk Handel lanserar ett nytt näringspolitiskt program som innehåller förslag på ett 40-tal reformer.

Den handlar bland annat om sänkt arbetsgivaravgift, konkurrens på lika villkor – där Svensk Handel vill se nöjda krav på marknadsplatser online, avskaffad mängdrabatt för upprepad brottslighet, ett effektivare tillträdesförbud och slopad moms på second hand-produkter.

– Vi har högt ställda förväntningar på regeringen. Vi efterlyser en företagsvänlig politik som fokuserar på att ge rätt förutsättningar för handeln. Det är den bästa medicinen för att behålla de jobb vi har men också för att på sikt skapa nya friska jobb, säger Martin Kits.

Handeln är näringslivets största arbetsgivare. Drygt var tionde person som har ett jobbar arbetar inom branschen. Totalt handlar det om 600 000 jobb.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev