måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Svensk Handel uppmanar Svantesson att be branschen om ursäkt

Publicerad: 28 augusti 2023, 08:47

Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Finansminister Elisabeth Svantesson, liksom andra toppolitiker, hade fel om matpriserna. Det konstaterar Svensk Handels Martin Kits i en debattartikel. ”Ta en titt i spegeln och fundera på om inte anständigheten kräver att ni faktiskt ber om ursäkt”, skriver han.

Ämnen i artikeln:

Matpriser

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Finansminister Elisabeth Svantesson (M), liksom socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar var några av dem som pekade dagligvaruhandeln som medskyldig när matpriserna skenade i våras.

Samtidigt som maten blev dyrare pressades hushållen av att räntorna steg och elpriserna rusade.

”Det är i det perspektivet lätt att förstå att politikerna gärna vill hitta syndabockar. Vi förstår det politiska spelet. Men att utan grund peka ut en hel bransch som girig är rätt och slätt både omoraliskt och orättfärdigt”, skriver Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning hos Svensk Handel, i en debattartikel i Aftonbladet.

Han menar att dagligvaruhandeln i själva verket gjorde det motsatta.

”I stället för att ’passa på att höja priserna mer än vad som var befogat’, har handlarna minskat sina egna marginaler till lövtunna nivåer för att, så långt som möjligt, hålla tillbaka prisökningarna”, fortsätter Martin Kits som lyfter fram SCB:s undersökning om lönsamheten i branschen som ett bevis på det.

”Matbutikerna har i genomsnitt haft en rörelsemarginal på 1,5 procent av omsättningen under första kvartalet i år. Det är en minskning med två procentenheter på ett år – och detta från redan låga nivåer. Dessutom ska räntekostnader och skatt betalas in innan frågan om vinst överhuvudtaget blir aktuell.”

Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning hos Svensk Handel.

Foto: Daniel Norman

Enligt Martin Kits handlar vardagen för många handlare på landsbygden snarare om butiken överhuvudtaget ska överleva än hur stor vinsten ska bli. Det vittnar de samtal som Svensk Handel haft med sina medlemmar om.

”Den uppskruvade retoriken ledde inte bara till omfattande skador på hela branschens anseende. Den bidrog också till rena hatkampanjer, bland annat orkestrerade av aktivister på den yttersta vänsterkanten. Hot och hat – i sociala medier, på gator och torg och direkt mot personalen i butikerna blev snabbt en bitter del av vardagen”, skriver Martin Kits.

Han konstaterar att handeln inte räds att bli granskad – och tror inte heller att ledande politiker och tyckare med berått mod hetsat människor mot handeln med sina uttalanden.

”Tyvärr är det uppenbart för oss att den udd som felaktigt riktats mot dagligvaruhandeln lämnat djupa sår. Det är oanständigt.”

Martin Kits avslutar debattartikeln med en uppmaning till finansministern, partiledare och andra som bidrog i debatten.

”Ta en titt i spegeln och fundera på om inte anständigheten kräver att ni faktiskt ber om ursäkt”, skriver han.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev