tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Svensk Handel om högkostnadsskyddet på el: ”Läget är akut och handlarna kan inte vänta”

Publicerad: 28 oktober 2022, 04:59

Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Svensk Handel välkomnar gårdagens besked om högkostnadsskydd på el. Men har samtidigt några medskicka till regeringen. ”Det är viktigt att det inte föranleder snedvriden konkurrens”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Vi välkomnar givetvis dagens besked som underlättar för många av våra medlemmar. De chockartade höjningarna av elpriserna har slagit extremt hårt mot en redan pressad bransch. Nu hoppas vi att detta tillfälliga stöd betalas ut direkt, säger Sofia Larsen. 

LÄS OCKSÅ: Trippelhotet mot Ica-butikerna – vd:n slår larm: ”Väldigt många hör av sig och är förtvivlade”

I går tog regeringen emot en begäran från Svenska kraftnät om ett högkostnadsskydd för el. Stödet riktas till användare i elområde 3 och 4. Hur stort det blir beror på i vilket elprisområde användningen sker liksom hur hög förbrukningen har varit under perioden oktober 2021 till september 2022. 

Det är fortfaran oklart när stödet an betalas ut men enligt förslaget kan det ske tidigast 1 december, något Svensk Handel har reagerat på. 

– Stödet bör vara tillämpligt från den 1 november, som tidigare utlovats. Vi har den största respekt för tiden det tar för att få detta på plats, men läget är akut och handlarna kan inte vänta, säger Sofia Larsen. 

LÄS OCKSÅ: Regeringens utlovade elpristak dröjer – dråpslag för drabbade butiker: ”Förödande”

Organisationen lyfter också fram konkurrensaspekten. 

– Det är också viktigt att införandet av ett högkostnadsskydd för el inte föranleder snedvriden konkurrens mellan företag som verkar på gränsen mellan elprisområden. Detta är något vi förutsätter att regeringen också tar i beaktning, forsätter Svensk Handel. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev