Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Smäll i gränshandeln: Större delen av personalstyrkan sägs upp hos Maximat

Publicerad: 12 april 2021, 14:01

Maximat, med gränshandelsbutiker i Charlottenberg och Töcksfors, tvingas säga upp ett 50-tal anställda.

Foto: Bengt Andersson

Det tidigare lagda varslet för Coop Värmland-ägda Gränsköp, som driver Maximat i Charlottenberg och Töcksfors, träder nu i kraft. Ett 50-tal personer sägs upp. ”Det här känns fruktansvärt”, säger Gränsköps vd Torbjörn Swartz.


LÄS MER: Coop Värmlands gränshandelsbolag lägger storvarsel – fler än 60 berörs 

I november förra året varslade Gränsköp ett 60-tal medarbetare om uppsägning. 

Nu har sex månader gått – och varslet träder i kraft.

Personalen informerades under två stormöten i slutet av förra veckan.

– Tiden gick och när det ser ut som det gör med pandemin och restriktionerna gick detta inte att dra tillbaka och hindra. Det känns naturligtvis för jäkligt, säger Torbjörn Swartz.

I dag har Maximat i Töcksfors och Charlottenberg ett 30-tal anställda vardera, totalt alltså runt 60 medarbetare.

– En liten ”nödorganisation” har förhandlats fram, men stora delar av personalstyrkan kommer att tvingas avsluta sina anställningar den 17 maj. 

Hur många anställda sägs upp, totalt sett?
– Ett 50-tal medarbetare. Några avslutade sina anställningar i april och några i mars, beroende på hur länge man jobbat och uppsägningstid. Vi har jobbat sida vid sida med facket och personalrepresentanter under hela processen. Det är ett tufft besked för många att bli arbetslösa.

Torbjörn Swartz, vd Gränsköp.

LÄS MER: Ny rapport om gränshandeln slår larm: ”För många har 95 procent av försäljningen försvunnit” 

Det lagda varslet gick alltså inte att stoppa?
– Nej, när gränshandeln mot Norge är fortsatt stängd och vi i dag inte vet hur det ser ut gick det inte att avstyra. Vi, precis som våra ”syskon” i Strömstad, har säljtapp på 90-95 procent. Då går det inte att fortsätta i befintlig form och det visar sig, tyvärr, att varslet var ett riktigt beslut. Det här känns som sagt fruktansvärt, när vi satt i höstas och lade varslen trodde vi ändå inte att det skulle behöva gå så här långt.

Hur ser det ut framöver?
– Vi hoppas naturligtvis att gränshandeln ska komma igång igen redan under sommaren och vi kommer då att återanställa i takt med att kundfrekvensen ökar. Vissa kommer att anställas som sommarvikarier. Men vi vet ju inte i vilken grad försäljningen återgår eller i vilken takt, så vi tar detta stegvis och börjar om ”med en blank karta”, men vi hoppas vara i full verksamhet innan nyår. 

Hade något kunnat hanteras annorlunda under det senaste halvåret, menar du?
– Vi är ändå tacksamma för det stöd som staten har gett, men på en viktig punkt hade det kunnat skötas bättre. Vi som hyresgäster i en galleria ligger nämligen i fel SNI-kod för att kunna söka hyresstöd. Stöd för korttidspermittering och omställningsstödet har vi kunnat söka och fått, men om vi också kunnat få hyresreducering hade det möjligen kunnat se annorlunda ut. Detta är ren juridisk byråkrati och en hindrande detalj som efter så här lång tid borde kunnat undvikas. Men det hade ju inte förändrat grundproblemet, gränsen är fortfarande stängd.

Torbjörn Swartz säger att han ändå ser ett svagt ljus i tunneln.

– När norska statsministern Erna Solberg höll tal i förra veckan talade hon om ”steg tre”, det vill säga att de norrmän som är fullvaccinerade och fått sitt coronaintyg ska kunna börja gränshandla. Så vi börjar se ett litet ljus och hoppas att handeln smyger igång igen under sommaren, men hur det blir vet vi naturligtvis inte i dag.

Gränsköp hoppas kunna återanställa en stor del av de medarbetare som nu sagts upp. ”Men i vilken grad gränshandeln kommer igång igen vet vi ju inte i dag”, säger vd Torbjörn Swartz.

Foto: Hakon Media

 

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News