Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Näringspolitik

Riksdagsutskott vill att butiker ska få ersättning om de tvingas stänga

Publicerad: 17 December 2020, 09:34

Foto: David Jansson

Regeringens förslag till en tillfällig pandemilag är ute på remiss. Riksdagens socialutskott vill nu att att det skrivs in i lagen att butiker och andra verksamheter som kan tvingas stänga ska ersättas ekonomiskt. ”Vi förutsätter att regeringen återkommer med ett klokt förslag”, säger ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD).


Samtliga partier i riksdagens socialutskott vill att den tillfälliga pandemilagen ska innehålla regler om hur berörda verksamheter ska ersättas, det rapporterar TT. 

Som Dagligvarunytt berättat tidigare vill regeringen med sin nya lag få rätt att bland annat stänga butiker och köpcentrum, om det krävs för att hindra smittan.  

– Det vi har beslutat i utskottet är att det ska ges ekonomisk ersättning till berörda verksamheter, säger Acko Ankarberg Johansson i en kommentar till nyhetsbyrån. 

Utskottet kräver däremot inte att det ska stå vilka summor som företagen ska ersättas med i lagtexten, men ser det som viktigt att principen finns med. 

– Eftersom det är en ramlag tycker vi att det ska regleras i vilka fall det kan vara aktuellt med en kompensation, för det kommer ju också att vara ganska många fall där det inte kommer att vara aktuellt, säger Acko Ankarberg Johansson som förutsätter att regeringen kommer att lyssna på utskottet. 

– Regeringen får nu det här tillkännagivandet och vi förutsätter att regeringen återkommer med ett klokt förslag i de samtal som regeringen ska ha med partierna i januari inför framtagandet om en proposition, säger hon till TT.

Daniel Norman

Reporter

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.