Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Regeringen vill kunna stänga handelsplatser med ny pandemilag

Publicerad: 9 december 2020, 09:31

I dag går regeringens förslag för en tillfällig pandemilag ut på remiss. Den ska bland annat ge myndigheter rätt att besluta om smittskyddsregler för handelsplatser. I allvarliga lägen kan det handla om att stänga butiker och köpcentrum.


– Pandemin kommer pågå under lång tid framöver. Det behövs en lagstiftning för att kunna genomföra mer träffsäkra smittskyddsåtgärder likväl som möjligheten att införa mer långtgående begränsningar, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar. 

I lagen vill regeringen få möjlighet att tillsammans med andra myndigheter att fatta beslut om smittskyddsregler för verksamheter de inte kommer åt med gällande lagstiftning. 

Det handlar om: 

- Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

- Platser för fritids- eller kulturverksamhet

- Handelsplatser

- Kollektivtrafik

- Användning eller upplåtelse av platser för privata sammankomster

Regeringen vill bland annat att myndigheterna vid allvarliga lägen ska kunna fatta beslut om att stänga butiker och köpcentrum för att förhindra trängsel. 

Med lagen vill regeringen också ge kommuner rätt att begränsa människors möjlighet att vistas på allmänna platser som torg, badplatser, parker och liknanden. Krävs det ska kommunen kunna förbjuda medborgarna att vistas där. 

Alla beslut om nedstängning och begränsning av tillträde till allmän plats ska inom en månad prövas av riksdagen. 

Regeringens förhoppning är att den tillfälliga lagen ska kunna träda i kraft från 15 mars nästa år och gälla fram till 31 mars 2022.

Daniel Norman

Reporter

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News