Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Regeringen ska förenkla kritiserade livsmedelskontroller: ”Bra och tydlig ambition”

Publicerad: 22 januari 2021, 10:35

Foto: Pontus Edman

I går presenterade regeringen sin tredje handlingsplan för den nationella livsmedelsstrategin. Den innehåller bland annat ett förenklingspaket för ökad tillväxt i hela livsmedelskedjan, där en av punkterna handlar om att öka likvärdigheten i livsmedelskontrollen.


I den nya handlingsplanen står det bland annat att man ska ”förenkla och underlätta för företagen så att livskontrollerna effektiviseras, företagens avgifter minskar och företagens tid och resurser sparas”.

Vidare ska projektet God kontrollsed genomföras, en organisation som möjliggör minskad offentlig kontroll av tredjepartscertifierade företag ska byggas upp och upprätthållas och ytterligare satsningar ska också göras för kontroll på distans.

– Vi ser positivt på att att regeringen vill öka likvärdigheten i livsmedelskontrollen. Det är en bra och tydlig ambition, säger Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel.

Branschorganisationen har i flera år påtalat problemet med att dagens livsmedelskontroll varierar mellan olika delar av landet och även gjort egna undersökningar som bekräftar det.

– Både kostnaderna för kontrollen, tiden den tar att utföra och åtgärderna den kräver varierar mellan olika kommuner. Det ska vara lätt att göra rätt men på vissa håll är det betydligt krångligare än på andra.

Uppdraget att genomföra förändringarna i livsmedelskontrollen ligger på Livsmedelsverket och Martin Andersson ser fram emot en fortsatt god dialog med myndigheten.

Tycker ni som branschorganisation att livsmedelskontrollen borde vara statlig i stället för att ansvaret ligger på kommunerna?

– Det viktigaste för oss är att den är så likvärdig som möjligt. Det är målet som är det viktiga, inte hur man kommer dit.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev