måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Regeringen agerar för att fler ska välja butik efter pris

Publicerad: 15 maj 2023, 08:28

Regeringen vill att det ska bli lättare för konsumenter att uppmärksamma förändringar av priser på livsmedel.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Regeringen vill uppmuntra konsumenter att jämföra priser och byta butik. Därför har man beslutat att ge ett nytt uppdrag till Konsumentverket.

Ämnen i artikeln:

KonsumentverketMatpriser

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Dagsfärska siffror från SCB visar att livsmedelspriserna sjönk i april, efter att ha stigit i 1,5 år. Genom ett nytt uppdrag vill regeringen öka prispressen i dagligvaruhandeln.

Det är Konsumentverket som får i uppgift att bland annat titta på hur prisstatistik kan användas för att bidra till ökad rörlighet inom dagligvaruhandeln.

– Syftet med uppdraget är att göra konsumenter mer prismedvetna och att uppmuntra till att jämföra priser och byta butik för att hitta bättre erbjudanden. Särskilt med hänsyn till det tuffa ekonomiska läge vi befinner oss i är det viktigt att underlätta för konsumenter, säger civilminister Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

Konsumentverket ska redovisa uppdraget i december 2023. Man ska titta på hur befintliga verktyg som till exempel lagkrav om att ange pris per kilo kan få större genomslag, samt föreslå nya åtgärder.

LÄS OCKSÅ: Chocksiffror – nu vänder prisrallyt tvärt: ”Drivs av tre aktörer”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev