Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Profilen ser tre vägar ur regeringskrisen – så påverkas handeln

Publicerad: 21 juni 2021, 11:39

Fredrik Bergström, affärsområdeschef för WSP Advisory.

Statsminister Stefan Löfven fälls av riksdagen. Nu väntar extraval eller nya talmansrundor. Men effekten för handeln blir begränsad så länge inte osäkerheten blir stark och långvarig, tror handelsprofilen Fredrik Bergström. ”Det får nog vara rätt mycket osäkerhet för att det här ska få substantiella effekter”, säger han.


Stefan Löfven blir den första statsministern som röstas bort i en misstroendeomröstning. Vid förmiddagens omröstning röstade 181 ledamöter för att fälla statsministern och 109 mot. Regeringen har nu en vecka på sig att avgöra huruvida de ska utlysa extraval eller om det blir nya talmansrundor. 

Men Fredrik Bergström, affärsområdeschef för WSP Advisory, tror att regeringskrisen får begränsad effekt för handeln – förutsatt att den inte förvärras. Han ser tre tänkbara scenarier.

– De pratar med varandra och kommer ur det här på något sätt genom att man stryker eller skjuter fram hyresfrågan, säger han. 

Vid det scenariot går handeln ganska oberörd. 

Men om det blir en längre regeringskris kan det skapa politisk osäkerhet som i sin tur får effekter på räntemarknaden, säger Fredrik Bergström. 

– Är det här början på en längre regeringskris som finansmarknaderna tycker är jobbigt, då stiger räntan och blir det lite bestående påverkar det folks lån och tar på köpkraften. 

Han tror inte att osäkerheten får någon direkt effekt på hushållens konsumtion, utan snarare att det är via räntemarknaden som handeln kan påverkas. 

– Att räntan går upp är den absolut största risken vi har i svensk ekonomi och en sak som driver fram ränteökningar är osäkerhet. 

Vid det tredje scenariot, som framför allt är aktuellt vid ett extraval, ser Fredrik Bergström en risk att beslutskraften stannar upp. 

– Det blir lite handlingsförlamat kopplat till pandemin. Olika satsningar kan hamna i limbo som innebär att det inte tas några beslut när det behövs beslut om till exempel återstarten. Det är många handlare som har haft det tufft och då kan det vara negativt om man inte gör eventuella satsningar. 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News