Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Polisens tvärvändning skapar framtidstro för gränshandeln: ”Glädjande”

Publicerad: 2 februari 2022, 12:13

Gränshandlarna i Värmland ser ljuset.

Foto: Pressbild

Förbudsskyltarna byts ut mot stickprovskontroller och gränshandlarna i värmländska Långflon andas ut. ”Det ger framtidstro för alla som lever och verkar i våra gränsregioner”, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood som engagerat sig stenhårt i frågan.

Ämnen i artikeln:

AxfoodGränshandel

AR


Journalistik gör skillnad!

Det säger Magnus Törnblom, som under den senaste veckan ihärdigt bearbetat alla möjliga media för att påvisa orimligheten i att norska medborgare med giltigt covidpass uppmanas att åka omvägar på upp till 25 mil vid inresa till Sverige.

Och den mediala uppmärksamheten har uppenbarligen gett resultat. I går plockades de oranga förbudsskyltarna bort, vilket innebär att polisregion Bergslagen slutar med att hänvisa alla inresande norrmän till ett fåtal bemannade gränsövergångar vid Stöten i Dalarna, Eda och Hån i Värmland.

I stället kommer man att göra kontroller på fler platser, i form av stickprovskontroller.

– Precis som tidigare behöver man dock ha sin dokumentation i ordning, säger regionala kommenderingschefen Henrik Dahlström till SVT Nyheter i Värmland.

Magnus Törnblom tycker att det är glädjande att myndigheterna gör det tydligt att alla norrmän med covidpass har rätt att passera vilken gränsövergång som helst.

– Och inte minst är det glädjande för alla de medarbetare i butiken i Långflon, som drabbats särskilt hårt under den här perioden, och som nu kan se hur de norska kunderna börjar återkomma. Det ger framtidstro både för dem, för gränshandeln och för alla som lever och verkar i våra gränsregioner, säger han.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev