måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Oro för butiksdöd på landsbygden – nu agerar staten: ”Behövs akuta insatser”

Publicerad: 1 mars 2023, 09:37

Utsatta matbutiker i glesbygd kan få extra servicebidrag. ”Landsbygdsbutiker i hela landet signalerar att de har det riktigt svårt”, säger Liv Edström på Tillväxtverket.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Så mycket får varje butik på landsbygden i stöd – ”Hade aldrig klarat elkostnaderna”

Matbutiker i glesbygd spelar en viktig roll, slår Tillväxtverket fast. Ofta har de fler roller förutom sin primära, bland annat som ombud för post och apotek.

– Under pandemin såg många värdet av att ha service nära. Nu är situationen förändrad och landsbygdsbutiker i hela landet signalerar att de har det riktigt svårt, säger Liv Edström, handläggare för servicefrågor på verket.

De höga energipriserna slår både direkt och indirekt mot butiker, konstaterar Tillväxtverket. Förutom att det leder till ökade energikostnader påverkas inköpspriserna.

Samtidigt har inflationen förändrat kundernas beteende. Fler söker sig till större butiker i jakten på lägre priser. Det gör att kundunderlaget sviktar för flera landsbygdsbutiker och i det långa loppet kan det leda till att de tvingas stänga vilket skulle ge försämrad service på många orter.

– Små matbutiker i landsbygder fyller en central funktion för sin plats, men har ofta små marginaler. Därför finns olika stöd riktade till dem, säger Liv Edström.

Många av de mest sårbara butikerna får redan det särskilda driftsstöd som Tillväxtverket delar ut.

– I år snabbspolade vi vår process och fördelade närmare 55 miljoner för särskilt driftsstöd till regionerna redan i januari. Men det behövs också akuta insatser, säger Liv Edström.

Tillväxtverket kommer därför att förstärka det servicebidrag som regionerna betalar ut med 25 miljoner kronor som är öronmärkta av regeringen.

I ett första steg har de regioner som flaggat för ett ökat behov fått dela på 19,7 miljoner kronor. Dessutom kan de ansöka om mer pengar från Tillväxtverket om ytterligare behov skulle uppstå.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev