Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Orange förbudsskylt får gränshandlare att se rött: ”Ett handelshinder"

Publicerad: 31 januari 2022, 12:16

Förbudsskyltningen på vägen mellan Sverige och Norge vid flera obevakade gränspassager upprör Axfoods presschef Magnus Törnblom.

Foto: Bildmontage: Daniel Norman

Trots slopat krav på coronatest för inresande från Norge sitter förbudsskyltarna kvar vid flera gränsvägar. ”Vi känner en skyldighet att informera kunder och medarbetare om vad som faktiskt gäller”, säger Axfoods presschef Magnus Törnblom.

Ämnen i artikeln:

AxfoodDagabGränshandel

AR


För drygt en vecka sedan slopade den svenska regeringen de inresekrav om PCR-test som tidigare fanns. Trots detta finns det fortfarande förbudsskyltar vid gränsen mellan Norge och Sverige, något som bland annat drabbar gränshandeln i värmländska Långflon.

– Det är svårt att förstå den här skyltningsbyråkratin. Människor, samhällen och företag längs gränsen har lidit i två år. De är oroliga för sina jobb, om de kan bo kvar, och de är uppgivna. Att fortsätta hålla dessa samhällen stängda bidrar inte till minskad smittspridning, säger Magnus Törnblom.

Eurocash butik i Långflon är uppfylld med varor och medarbetare. Nu hoppas man på fler norska kunder.

Foto: Pressbild

Enligt honom framgår det tydligt från uttalanden från polisen att det inte är förbjudet att passera gränsen med giltigt covidpass – även om de helst ser att man åker en annan väg, där det finns gränskontroll på plats. 

För norrmän som vill handla i just Långflon innebär detta dock en omväg på cirka fem timmar.

– Vi uppmanar så klart inte kunderna till något, men vi känner en skyldighet mot både dem och våra medarbetare att informera om vad som faktiskt gäller, säger Magnus Törnblom.

Enligt Niklas Ideskär, butikschef på Eurocash i Långflon, har perioden med pandemin varit extremt omtumlande med många turer fram och tillbaka:

– Tack vare en helt otrolig personal så har vi fixat detta och lyckats hålla modet uppe trots att förutsättningarna hela tiden ändrats, säger han.

Niklas Ideskär, butikschef på Eurocash i Långflon.

Foto: Pressbild

Inför helgen bedrevs en intensiv informationskampanj samtidigt som butiken fylldes upp med varor och utökade sina öppettider till de normala igen.

– Glädjande nog såg vi hur de norska kunderna började återvända igen. Men så länge förbudsskylten sitter kvar utgör den ett fortsatt hinder.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev