Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Ökat antal konkurser oroar Svensk Handel: ”Får varje dag riktigt alarmerande signaler”

Publicerad: 1 september 2022, 07:40

Antalet konkurser i handeln ökar.

Foto: Daniel Norman

Antalet konkurser i handeln fortsätter att öka, visar färsk statistik från UC. ”Vi är ytterst oroade”, säger Svensk Handels vd Sofia Larsen. 


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Antalet konkurser i Sverige ökar igen, efter en tid med rekordlåga siffror, rapporterar UC. 

Total fick 14 procent fler företag ge upp, jämfört med samma månad i fjol. 

Partihandeln samt hotell- och restaurang är två branscher som sticker ut negativt, med ökningar på 53 respektive 71 procent. 

Inom detaljhandeln ökar antalet konkurser för andra månaden i rad. 47 företag tvingade ge upp i augusti, 18 procent procent fler än samma månad i fjol. I siffror var det sju fler. 

– Hushållen håller i plånboken för nöjen och konsumtionsvaror när inflationen spås klättra mot nya skyhöga nivåer till hösten. Enligt konjunkturinstitutets senaste mätning är svenska företag och hushållens syn på ekonomin dystrare än det historiska snittet. Minskad konsumtion kommer att slå mot både detalj och partihandel, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i en kommentar. 

Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

Foto: Julia Forsberg

Utvecklingen oroar branschorganisationen Svensk Handel. 

– Handeln är otroligt hårt pressad av stigande inköpspriser. De flesta kurvor går åt fel håll, omsättning och lönsamhet minskar, säger Sofia Larsen till Dagens Industri

Ökade energikostnader leder till högre kostnader. Sofia Larsen pekar ut en del av landet som är extra utsatt. 

– Rådande situation slår brett i hela landet, men främst i södra Sverige. Därifrån får vi varje dag riktigt alarmerande signaler om energikostnaderna. Även de delar av handeln som gick bra under pandemin ser minskade buffertar och har svårt att klara sina månadsfakturor. 

Till tidningen säger hon att nästa regering, oavsett färg, måste agera för att trygga energiförsörjningen och dämpa inflationen. 

– Ska vi ha sunda handelsföretag, som inte måste stänga igen på grund av skenande elpriser, måste nästa regering ta frågan på allvar. För att behålla jobb och skatteintäkter måste man också sänka kostnaderna för att anställa. Det är viktigare än någonsin

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev