Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Ny lag: Livsmedelskontrollen ska betalas efter utförd inspektion

Publicerad: 5 mars 2021, 13:28

En ny lag har klubbats igenom som innebär att livsmedelskontrollen ska betalas i efterhand.

Nu har en ny lag klubbats igenom som innebär att livsmedelskontrollen betalas efter utförd inspektion i stället för i början av varje kalenderår. ”Det ökar transparensen och förståelsen”, säger Kristina Ohlsson, områdeschef på Livsmedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Livsmedelsmärkning

Regeringen har, efter riksdagens godkännande, utfärdat ändringar i nio svenska lagar för att anpassa dem till EU:s nya kontrollförordning.

En av dessa nya förordningar berör avgifter inom livsmedelskontrollen, där obligatorisk efterhandsdebitering nu ska införas. Det innebär alltså att alla livsmedelsföretag får betala sin kontrollavgift efter genomförda kontrollbesök i stället för som nu, i början av varje kalenderår.

Livsmedelverket är positiva till lagändringen:

– Vi bedömer att det ger bättre möjligheter då det skapar ökad transparens och förståelse för den offentliga kontrollen, säger Kristina Ohlsson, områdeschef på Livsmedelsverket för område Vägledning och styrning.

Kristina Ohlsson, områdeschef på Livsmedelsverket för område Vägledning och styrning.

Foto: Jeanette Hägglund

Inte minst blir det en tydligare koppling mellan utförd kontroll och betalning vilket ökar legitimiteten för avgiften och bidrar till att kontrollen upplevs som mer likvärdig.

– För många kontrollmyndigheter har det varit problem med att företagen betalat för kontroll som sedan av olika skäl inte kunnat genomföras enligt plan, vilket skapat stora kontrollskulder.

En annan förändring är möjligheten för kontrollmyndigheter att göra inköp under dold identitet. Syftet med detta är att effektivt kunna kontrollera livsmedel och andra produkter som erbjuds till försäljning, särskilt när det gäller handel genom distanskommunikation såsom internet-handel.

– Det är ett sätt att säkerställa att kontrollmyndigheten har verktyg för att kunna utreda och komma till rätta med matfusk, säger Kristina Ohlsson.

Börjar införas nästa år

Efterhandsdebitering blir obligatorisk tidigast från år 2022. För att kommunerna ska hinna fatta nödvändiga taxebeslut och ställa om sin verksamhet kommer det att vara möjligt att tillämpa nuvarande bestämmelser om årlig avgift till och med december 2023.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsmärkning

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev