Få hela storyn
Starta din prenumeration
Näringspolitik
Publicerad: 30 mars 2022, 11:58
Foto: Pressbild/Axfood
Sveriges livsmedelsförsörjning vid kris och krig behöver stärkas. Samtliga dagligvaruaktörer deltar i arbetet tillsammans med myndigheter, branschorganisationerna och flera stora livsmedelsföretag.
Ämnen i artikeln:
AxfoodIca SverigeIca GruppenCoop SverigeLidlLivsmedelsföretagenLivsmedelsförsörjningDagabSvensk HandelSvensk DagligvaruhandelLivsmedelsverketJordbruksverketCoronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina har satt frågor om livsmedelsförsörjning och krisberedskap blixtbelysning.
Nu har Livsmedelsverket och Jordbruksverket tillsammans med näringslivet precis dragit i gång ett samarbete för att se till att Sverige har en god beredskap och en robust livsmedelsförsörjning.
– Tillgången till mat är oerhört viktig, särskilt i en krissituation, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket, och förklarar att myndigheterna sedan tidigare har i uppdrag av regeringen att stärka försörjningsförmågan av mat inom ramen för det civila försvaret.
– Med det arbete som nu drar i gång är ambitionen att vi tillsammans med näringslivet ska komma fram till konkreta lösningar som vi kan sätta i verket.
Syftet är att skapa ett nätverk av företag, branschorganisationer, myndigheter och andra aktörer med stor betydelse för livsmedelsförsörjningen. Nätverket ska även förbereda handlingsalternativ för att kunna hantera störningar i olika flöden.
Myndigheterna och näringslivet ska också ta fram ett gemensamt signalsystem för att tidigt upptäcka störningar som kan leda till brist.
– Det är näringslivet som står för den faktiska livsmedelsförsörjningen medan myndigheterna ska ge förutsättningar för att de ska kunna erbjuda konsumenterna säker mat, även i kris och krig, säger Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket.
I dag sammankallade även landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg det nationella rådet för livsmedelsstrategin för att diskutera hur den ryska invasionen av Ukraina påverkar den svenska livsmedelsproduktionen.
– Livsmedelsberedskapen och livsmedelsförsörjningen en viktig del i regeringens arbete att stärka Sverige. I det längre perspektivet är det viktigt att vi når målen i livsmedelsstrategin och kan öka den svenska marknadsandelen, säger hon i en kommentar.
Agneta Renmark