onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Nu ska Sveriges livsmedelsberedskap stärkas – näringslivet gör jobbet

Publicerad: 30 mars 2022, 11:58

Foto: Pressbild/Axfood

Sveriges livsmedelsförsörjning vid kris och krig behöver stärkas. Samtliga dagligvaruaktörer deltar i arbetet tillsammans med myndigheter, branschorganisationerna och flera stora livsmedelsföretag.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsförsörjningAxfoodIca SverigeIca GruppenCoop SverigeLidlLivsmedelsföretagenDagabSvensk DagligvaruhandelLivsmedelsverketJordbruksverket

AR


Coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina har satt frågor om livsmedelsförsörjning och krisberedskap blixtbelysning.

Nu har Livsmedelsverket och Jordbruksverket tillsammans med näringslivet precis dragit i gång ett samarbete för att se till att Sverige har en god beredskap och en robust livsmedelsförsörjning.

– Tillgången till mat är oerhört viktig, särskilt i en krissituation, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket, och förklarar att myndigheterna sedan tidigare har i uppdrag av regeringen att stärka försörjningsförmågan av mat inom ramen för det civila försvaret.

– Med det arbete som nu drar i gång är ambitionen att vi tillsammans med näringslivet ska komma fram till konkreta lösningar som vi kan sätta i verket.

Syftet är att skapa ett nätverk av företag, branschorganisationer, myndigheter och andra aktörer med stor betydelse för livsmedelsförsörjningen. Nätverket ska även förbereda handlingsalternativ för att kunna hantera störningar i olika flöden.

Myndigheterna och näringslivet ska också ta fram ett gemensamt signalsystem för att tidigt upptäcka störningar som kan leda till brist.

– Det är näringslivet som står för den faktiska livsmedelsförsörjningen medan myndigheterna ska ge förutsättningar för att de ska kunna erbjuda konsumenterna säker mat, även i kris och krig, säger Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket.

I dag sammankallade även landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg det nationella rådet för livsmedelsstrategin för att diskutera hur den ryska invasionen av Ukraina påverkar den svenska livsmedelsproduktionen.

– Livsmedelsberedskapen och livsmedelsförsörjningen en viktig del i regeringens arbete att stärka Sverige. I det längre perspektivet är det viktigt att vi når målen i livsmedelsstrategin och kan öka den svenska marknadsandelen, säger hon i en kommentar.

Samarbetar för att säkra maten

✓ Det nya regeringsuppdraget är en del av ett brett arbete för att stärka livsmedelsberedskapen.

✓ Senast i december 2023 ska handlingsalternativ, signalsystem och nätverket finnas på plats.

✓ Här är alla de aktörer som deltar, tillsammans med Jordbruksverket och Livsmedelsverket: Svensk Dagligvaruhandel, Svensk Handel, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Livsmedelsföretagen (Li), Visita, Ica, Coop, Axfood, Lidl, Nordrest, Martin & Servera, Lantmännen, Pågen, Fazer, Polarbröd, Arla Foods, HK Scan, Ugglarps, Orkla, AAK, Svenska Odlarlaget, Hushållningssällskapet, Foder & Spannmål, Sydgrönt samt Scandi Standard.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev