måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Nu agerar regeringen mot skenande matpriser: ”Kallar till mig de tre stora aktörerna”

Publicerad: 15 mars 2023, 10:53

Elisabeth Svantesson kallar till sig de tre stora aktörerna inom dagligvaruhandeln för att diskutera prisökningarna.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Finansministern kallar dagligvarujättarna till ett möte – säger hon till TT. ”Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen.”

Ämnen i artikeln:

Svensk Dagligvaruhandel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


De skenande matpriserna har blivit en het politisk fråga. Från oppositionen har det lyfts krav på att regeringen ska agera. Till TT säger nu finansminister Elisabeth Svantesson (M) att hon kallar till sig dagligvarujättarna för att diskutera utvecklingen.

– Livsmedel är det som mest bidrar till den ökande inflationen. Därför kommer jag nu att kalla till mig de tre stora aktörerna för att föra en diskussion om hur vi kan hålla nere priserna, säger hon.

Nu på morgonen publicerades Konsumentprisindex som visade att matpriserna fortsatte att stiga i februai och att Sverige haft prisökningar på över 20 procent de senaste tolv månaderna.

– Mitt budskap blir hur kan vi hålla nere priserna, hur prisutvecklingen kan dämpas och föra ett samtal om att ingen av de här bolagen passar på att höja priserna i det här läget. Det är oacceptabelt att det finns aktörer som höjer priserna i onödan, säger Elisabeth Svantesson.

Svensk Dagligvaruhandels kommunikationschef Cecilia Anneling säger till Dagligarvarunytt att branschorganisationen är positiv till att finansministern nu agerar.

”Det är viktigt att politiken och näringslivet samtalar i denna inflationskris. Läget är allvarligt för konsumenterna, för dagligvaruhandeln och för livsmedelsproduktionen och vi ser fram emot att beskriva det tuffa läge vi nu ser”, skriver Eric Lundberg, vd för Ica Sverige, i en skriftlig kommentar till TT.

I ett sms till Dagligvarunytt skriver Elisabeth Svantessons pressekreterare Niklas Gillström att mötet kommer att äga rum i närtid.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev