Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Maxi-handlaren i Södertälje uppmanade till samarbete över blockgränser: ”Problemet är så akut”

Publicerad: 9 september 2022, 12:40

Finansminister Mikael Damberg (S) besökte på tisdagen Ica Maxi Vasa i Södertälje tillsammans med Boel Godner (S). Jonas Berg passade på att lämna över Livsmedelshandlarnas rapport om mängdbrott som aldrig klaras upp.

Foto: Privat

Jonas Berg på Ica Maxi Vasa ser ett samband mellan dödsskjutningar och snatterier. Därför uppmanade han finansminister Mikael Damberg att komma överens med sina politiska motståndare. ”Vi inte har tid med politiker som kastar skit på varandra”, säger Ica-handlaren.


Ämnen i artikeln:

Ica MaxiBrott

I veckan tog Jonas Berg, handlare på Ica Maxi i Södertälje, emot finansminister Mikael Damberg (S). Dessförinnan har bland andra Martin Marmgren, Miljöpartiets rättspolitiska talesperson, besökt butiken. 

– Jag säger ofta ja när jag får frågor från politiker som vill göra ett besök. Jag försöker få ut mitt budskap, och tillföra något till debatten, säger Jonas Berg. 

Vid Mikael Dambergs besök såg Jonas Berg till att lämna över Livsmedelshandlarnas rapport ”Projekt överklaga” som tar upp problemet med att många av de brott som anmäls av handlare aldrig klaras upp.

– Det handlar inte bara om att handlare förlorar pengar på grund av mängdbrotten, det handlar också om att det får konsekvenser för hela samhället, säger Jonas Berg.

Han trycker på att brotten måste synliggöras genom anmälningar, och tas på allvar av polis och åklagare, så att samhället kan sätta in tidiga resurser för de som begår brotten. 

– Alla som sitter på Hall började med att snatta. Om 80 procent av snatterierna aldrig anmäls får vi inte in ungdomarna i systemet. Och en 15-åring som sugits in i gängkriminalitet kan du inte förändra. Så vi måste få gemene handlare att polisanmäla – för samhällets skull. 

LÄS OCKSÅ: Handlaren rasar mot polisen – efter 130 anmälningar: ”Slarv, felbeslut och tjänstefel” 

Jonas Berg tycker det är bra att kriminaliteten och skjutningarna kommit högt på agendan i valrörelsen. Han skulle önska att de politiska blocken kunde samarbeta för att vända utvecklingen.

– Det handlar för mycket om att vinna varje strid. Problemet är så akut att vi inte har tid med politiker som kastar skit på varandra.

Själv satsar Jonas Berg på att erbjuda människor i utanförskap arbete. 

– På en arbetsplats blir du hel. Du får språket, du får ett sammanhang, du får känna att du gör nytta. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vi handlare har en otroligt viktig roll. Om vi kan få en 15-åring att välja rätt väg i livet är det det bästa bokslut man kan få. 

LÄS OCKSÅ: Exklusiva siffror: De vinner valet – om dagligvaruhandeln får bestämma 

Boel Godner (S), Mikael Damberg (S) och Ica-handlare Jonas Berg.

Foto: Privat

Monika Nilsson Lysell

Reporter

monika.nilsson@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiBrott

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev