söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

LO till attack mot Axfood, Ica och Coop på första maj: ”Folk ska ha råd att äta”

Publicerad: 27 april 2023, 08:05

Lo:s ordförande Susanna Gideonsson är särskilt kritisk mot Coop.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Skenande matpriser står i fokus på första maj när LO-borgen täcks av en 42 meter lång banderoll med uppmaningen: ”Coop, Axfood och Ica - sänk matpriserna”. Och ordföranden Susanna Gideonsson är särskilt kritik mot Coop, enligt Expressen.


Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


LO väljer att gå till attack mot Coop, Axfood och Ica på den för arbetarrörelsen stora dagen första maj. Lo-borgen, i centrala Stockholm, ska täckas av en 42 meter lång banderoll med budskapet: ”Coop, Axfood och Ica - sänk matpriserna”. Samma budskap trycks även upp i annonskampanjer. Lo:s ordförande Susanna Gideonsson är särskilt kritisk mot Coop.

– Det är vår kedja, där har jag varit medlem länge. Idén var länge bra mat till rimligare priser, men nu spelar det ingen roll vilket företag det handlar om – maten är lika dyr överallt, säger hon till Expressen.

Dagligvaruaktörerna har för fram ökade kostnader i bakomliggande led som främsta förklaringen till de skenande matpriserna. Och företrädare för de tre största bolagen har också påtalat att man inte fört vidare hela kostnadsökningen mot konsument.

Men Susanna Gideonsson köper inte argumenten.

– De har långa avtal. De varor som de säljer i dag har de köpt in sedan länge. Det här handlar faktiskt om att folk ska ha råd att äta och bo. Det är bara att konstatera att koncentrationen inom livsmedelshandeln måste utmanas, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson till tidningen.

Även bankerna och regeringen kommer att få sin beskärda del av kritiken under måndagens första maj firande, enligt fackordföranden.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev