Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Livsmedelsverket deltar på regeringens krisråd: ”Livsmedel är en viktig del av vår beredskap”

Publicerad: 13 oktober 2022, 11:57

En vecka ska man klara sig utan att behöva handla nya livsmedel. Det är grundregeln från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Foto: Melker Dahlstrand, melker@dahlstrand.se

När den turbulenta omvärlden får regeringen att sammankalla krishanteringsrådet till ett extrainsatt möte är Livsmedelsverket med. ”Livsmedel och dricksvatten är viktiga delar av vår beredskap, ” säger Livsmedelsverkets Mattias Åsander.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsverketLivsmedelsförsörjning

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: ”Nu behövs en krisberedskap för näringslivet som ska lösa livsmedelsförsörjningen” 

I dag, torsdag, träffas Regeringens krisråd för ett extrainsatt möte med anledning av det försämrade säkerhetsläget i världen, vilket Expressen var först att rapportera om. Krishanteringsrådet kan kallas in vid allvarliga händelser och kriser. Senast det skedde var den 25 februari – dagen efter att Ryssland inlett sin invasion av Ukraina. 

Bakgrunden nu är utvecklingen i omvärlden – men också att en ny organisation har trätt i kraft från den 1 oktober. Regeringen har inrättat tio beredskapssektorer för att stärka beredskapen inom samhällsviktiga områden. 

LÄS OCKSÅ: Nu ska Sveriges livsmedelsberedskap stärkas – näringslivet gör jobbet 

– Då vill vi säkerhetsställa att den organisationen är på tårna i det här säkerhetspolitiska läget, säger Magdalena Andersson (s) till SVT. 

Till rådets ordinarie ledamöter hör bland annat Rikspolischefen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Överbefälhavaren och chefen för Säkerhetspolisen. Men till dagens möte har även andra myndigheter kallats, enligt uppgifter som SVT tagit del av. 

Livsmedelsverket är en av dem. Från och med 1 oktober 2022 är nämligen Livsmedelsverket sektorsansvarig myndighet för beredskapssektorn: livsmedelsförsörjning och dricksvatten. Det är myndighetens generaldirektör Annica Sohlström som deltar i dagens möte. Det är första gången som Livsmedelsverket finns representerade i krishanteringsrådet, den nya rollen som sektorsmyndighet. 

– Men Livsmedelsverkets arbete med beredskapsfrågor, tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har däremot pågått över en lång tid. Nu har omvärldsläget aktualiserat beredskapsfrågorna och där är livsmedel och dricksvatten är viktiga delar, säger Mattias Åsander som är chef för området strategisk utveckling och stöd till Dagligvarunytt. 

LÄS OCKSÅ: Ny rapport om livsmedel och krisberedskap: ”Vi har mycket att lära av Finland” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev