måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Livsmedelshandlarna saknar åtgärder mot mängdbrott – när regeringen satsar på rättsväsendet

Publicerad: 8 november 2022, 13:03

Pär Bygdeson välkomnar regeringens satsningar på rättsväsendet, men saknar riktade satsningar på de mängdbrott som drabbar handeln. Foto: Suvad Mrkonjic

I dag har regeringens budget för 2023 presenterats. Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson välkomnar satsningar på rättsväsendet – men saknar riktade satsningar på de mängdbrott som drabbar handeln. ”Vi önskar en bättre styrning av Polismyndigheten.”

Ämnen i artikeln:

Svensk DagligvaruhandelSvensk Handel

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


I regeringens budget för 2023 var ökade anslag till rättsväsendet är en av nyheterna. De ökade anslagen på 5 miljarder ska bland annat användas för att stävja gängvåld. Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdesson välkomnar satsningen, men saknar åtgärder som ska lösa handelns problem med mängdbrott. 

– Vi saknar en förståelse för handelns perspektiv kring mängdbrott och önskar en bättre styrning av Polismyndigheten, skriver Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna, i en kommentar. 

Livsmedelshandlarna genomförde förra året projektet Överklaga där 20 butiker anmälde merparten av de brott som är begångna i butik. 

Resultatet var nedslående, enligt Pär Bygdeson. 

LÄS OCKSÅ: Pär Bygdeson: ”Vi trodde det skulle bli bättre när vi hjälpte polisen – det blev tvärtom” 

– Merparten av anmälningarna läggs ner med vändande post, bevismaterial slarvas bort och ett dåligt bemötande från myndigheten. Flera handlare vittnar om kommentarer från polisen att ”måste du hålla på och anmäla hela tiden, vi har ju viktigare brott att lösa”, uppger Pär Bygdeson. 

Livsmedelshandlarna vill se en bättre styrning av polisen för att komma till rätta med dessa mängdbrott och stölder i butik. Och att Polismyndighetens uppdrag renodlas så att man också hinner utreda alla brott som anmäls. Dessutom behövs tidiga insatser i samverkan mellan polis, skola och socialtjänst. 

– Låt brott i butik bli en tidig varningssignal på att en person är på väg att hamna i en kriminell miljö. Det är viktigt att det tidigt blir en konsekvens av dessa brott för att undvika framtida grövre brottslighet.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev