Näringspolitik
Livsmedelsföretagen larmar om kommande uppsägningar – elprischocken i vinter kan bli ett stålbad
Publicerad: 9 november 2022, 08:23
Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal beskriver utvecklingen som ett ”enormt misslyckande” för energipolitiken. Foto: Press
När kostnader fortsätter att öka samtidigt som många av livsmedelsföretagens försäljning minskar ökar risken för uppsägning av personal. Var tredje livsmedelsproducent överväger uppsägningar på grund av elpriset, enligt Livsmedelsföretagens Konjunkturapport. ”Tyvärr syns det ingen ljusning”
Den långa perioden av stora kostnadsökningar, inte minst på el, börjar ta ut sin rätt inom livsmedelskedjan. Dagligvarunytt skrev nyligen om en mindre butik som tvingas skära ner eftersom regeringens aviserade elstöd inte räcker till för.
Nu larmar Livsmedelsföretagen om att var tredje livsmedelsproducent överväger uppsägningar på grund av elpriset. Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal beskriver utvecklingen som ett ”enormt misslyckande” för energipolitiken.
– Att en sak som elpriset tvingar företagen att överväga uppsägningar är alldeles oerhört. Det säger mycket om hur illa ställt det är med elförsörjningen, men också om hur pressade livsmedelsproducenterna är. Företagen är fångade mellan å ena sidan extrema kostnadsökningar och å andra sidan konsumenter med allt sämre ekonomiska förutsättningar, säger Carl Eckerdal, Livsmedelsföretagens vd i en kommentar.
Nu krävs långsiktighet och breda, blocköverskridande överenskommelser för att komma till rätta med problemen, menar chefsekonomen. Enligt Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för det tredje kvartalet fortsätter företagens kostnader för råvaror, el och transporter att öka i snabb takt. Samtidigt som försäljningsvolymerna minskar. En anledning som lyfts fram är att stigande matpriser fått fler konsumenter att välja lågpris, ofta importerade.
De svenska producenternas försäljningsvolymer minskade under det tredje kvartalet, uttryckt i index 44. Ett index på 50 är lika med oförändrat. Nu spår producenterna själva att försäljningsvolymen det kommande halvåret landar på index 36.
– Det är mörkt nu och tyvärr syns det ingen ljusning. Givet det stålbad som väntar hushållen i vinter i form av höga elräkningar och räntekostnader är det en fullt rimlig prognos. Om prognosen blir verklighet kommer det bli den snabbaste volymminskningen i konjunkturbrevets 13-åriga historia, säger Carl Eckerdal.
Andra åtgärder som livsmedelföretagen ser över för att möta den kommande elprischocken är till exempel att flytta produktionen till andra elområden. En fjärdedel av medlemsföretagen överväger att helt eller delvis stoppa produktionen om elpriset skenar.
Livsmedelsföretagen lyfter också fram problematiken kring den fallande kronkursen. Det påverkar hela kedjan eftersom 80 procent av företagens totala produktionskostnader, för råvaror, insatsvaror, el, transporter och emballage, påverkas av konkursen.