Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Livsmedelsföretagen fortsätter att larma: ”Jag hoppas att dagligvaruhandeln gör allt den kan”

Publicerad: 19 september 2022, 09:10

Kostnaderna för råvaror och energi fortsätter att öka. Nu larmar Livsmedelsföretagen om att leverantörernas situation kan förvärras i vinter när många fasta avtal löper ut. ”I den här extremt svåra situationen måste alla led i livsmedelskedjan ta ansvar”.


Ämnen i artikeln:

PrisförändringMatpriserLivsmedelsföretagenLivsmedelspriser

Knappt två veckor har gått sedan Livsmedelsföretagen släppte sin senaste konjunkturrapport för perioden maj-juni. Nu larmar organisationen om hur det mesta försämrats sedan enkäten genomfördes i juli. 

– Putin har stängt av gasen till Europa, Ringhals 4 har tagits ur drift och energipriserna skenar. Det finns nu prognoser som tyder på att en kilowattimme i södra Sverige i vinter kan kosta uppemot 10 kronor. Det går knappt att ta in, säger chefekonom Carl Eckerdal i en kommentar. 

Enligt organisationens senaste konjunkturrapport hade livsmedelsproducenternas kostnadsökningar för råvaror, förpackningar och transporter nått rekordnivåer. Samtidigt som lönsamheten ska ha sjunkit till rekorddålig nivå. 

Risken är nu överhängande för att scenariot förvärras ytterligare efter årsskiftet, enligt Carl Eckerdal. 

– Många producenter har bundna avtal för bland annat el och råvaror som löper ut vid årsskiftet. Det innebär att företagen inom kort kommer drabbas av ännu större kostnadsökningar än vi har sett hitintills. 

LÄS OCKSÅ: Nödropet – och vreden mot dagligvarujättarna: ”Man vill inte erkänna krisen, det övergår mitt förstånd” 

De rekordhöga elpriserna och andra kostnadsökningar sker i kombination med en inflationstakt på nivåer som Sverige inte haft sedan 80-talet. 

– Givet att producenternas kostnader fortsätter öka så kommer matpriserna behöva öka ännu mer framöver. Jag hoppas att dagligvaruhandeln gör allt den kan för att tillgodose producenternas fortsatta behov av ökade leveranspriser, säger Carl Eckerdal.

Enligt Livsmedelföretagens senaste konjunkturrapport uppgav lite mer än hälften av medlemsföretagen att dagligvaruhandeln har blivit snabbare på att hantera prisaviseringar. Motsvarande siffra under första kvartalet var endast 33 procent. 

– Tyvärr får vi höra från våra medlemsföretag att enskilda aktörer inom dagligvaruhandeln nu säger att tiden för ökade leveranspriser är över. I den här extremt svåra situationen måste alla led inom livsmedelskedjan ta ansvar.

Ellen Larsson

Reporter

ellen.larsson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev