söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Leverantörernas oväntade drag – försvarar handeln: "Rätt ska vara rätt"

Publicerad: 22 mars 2023, 09:03

Carl Eckerdal, chefsekonom, och Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Foto: Pressbild

Livsmedelsföretagen går något oväntat till försvar av matbutikerna i prisdebatten. "Vi har inget att vinna på att försvara dagligvaruhandeln. Men rätt ska vara rätt", skriver Carl Eckerdal och Björn Hellman i en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenMatpriser

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Debatten om de stora prisökningarna i dagligvaruhandeln rasar vidare. På tisdagen träffade finansminister Elisabeth Svantesson (M) vd:arna på Ica, Axfood och Coop för möten om orsakerna bakom den höga prisökningstakten.

Tidigare har både Nooshi Dadgostar (V) och Magdalena Andersson (S) kritiserat handeln och ställt krav på att regeringen ska agera mot matprisinflationen.

LÄS OCKSÅ: Nina Jönssons råd till handlarna – efter mötet med Svantesson: ”Sänk priser och effektivisera”

Carl Eckerdal och Björn Hellman, chefsekonom respektive vd på Livsmedelsföretagen, skriver i Dagens industri att de politiska utspelen om matpriserna är "djupt oansvariga" och att man bidrar till att sprida "vilseledande information".

"De höga livsmedelspriserna Sverige nu upplever beror inte på bristande konkurrens inom dagligvaruhandeln utan på en lång rad externa faktorer utanför livsmedelsbranschens kontroll. Det handlar om kvardröjande effekter av pandemin, globala flaskhalsar, dåliga skördar och Rysslands invasion av Ukraina, för att nämna några", skriver Livsmedelsföretagen.

"Vi har inget att vinna på att försvara dagligvaruhandeln. Men rätt ska vara rätt. De höga matpriserna är inte matbutikernas fel", fortsätter man.

Enligt branschorganisationen finns det inga belägg för att matprisrusningen i Sverige ökat mer än vad som kan anses vara befogat. I stället menar man att det finns flera saker som pekat mot att matpriserna egentligen borde vara högre än vad dem är.

LÄS OCKSÅ: Thomas Ohlén: Nej, det är inte butikernas fel att matpriserna skenar – här är de verkliga ”bovarna”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev