tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Larmet från branschens småföretag: ”Hela vinsten försvinner – många lever redan på marginalen”

Publicerad: 24 januari 2022, 13:55

Bengt Hedlund, vd för Convenience Stores Sweden, vittnar om småbutiker och gatukök som har fått elräkningar för december som har ökat med 300 procent. Han kräver nu att politikerna agerar.

Den senaste elräkningen har blivit en kalldusch för många småföretagare. ”Det kan ofta vara hela vinsten som försvinner”, säger Bengt Hedlund, vd för Convenience Stores Sweden, som nu kräver stöd till branschens mindre aktörer.


AR


Det är småföretagarna som får betala för den misslyckade energipolitiken. Det menar i alla fall Bengt Hedlund:

– Under decennier har man vetat att överföringskapaciteten av el från norr till söder är begränsad men allt man har gjort är att dela in Sverige i fyra elprisområden, lägga en straffskatt på kärnkraften och stänga flera kärnkraftreaktorer i södra Sverige, vilket gjort oss beroende av Europas elkraftpriser och av naturgas från Ryssland.

”Det kan i vissa fall handla om elräkningar på 40 000 kronor som ska betalas nu i slutet av januari. Och vill man binda nu så är det för sent”

LÄS OCKSÅ: Fattigaste fattigmånaden på länge – då väntar ökat prisfokus, lunchlådor och sparsmakade helger 

Han berättar om småbutiker och gatukök som fått elräkningar för december som ökat 300 procent jämfört med december förra året. Fritöser, grillar, kylar och frysar drar mycket ström och bland den här typen av småbutiker har de allra flesta rörligt elpris.

– Det kan i vissa fall handla om elräkningar på 40 000 kronor som ska betalas nu i slutet av januari. Och vill man binda nu så är det för sent eftersom uppsägningstiden på det gamla avtalet löper på flera månader. Det innebär att det kommer att bli fler månader med sådana här chockräkningar för dem som redan lever på marginalerna.

LÄS OCKSÅ: Bundet eller obundet el-avtal? Här är expertens råd till företagen inom dagligvarubranschen

Bengt Hedlund tycker att småföretagarna borde få stöd, precis som hushållen – allra helst i form av skattelättnader.

– Egentligen borde alla företag få det. De här elpriserna påverkar hela industrin och hotar inte minst många livsmedelsföretag, vilket i sin tur påverkar vår livsmedelsförsörjning.

Har du ingen prenumeration på Dagligvarunytt? Lugn, det fixar du här.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev