Näringspolitik
Kriget i Ukraina: ”Risk för minskad matproduktion i Sverige”
Publicerad: 22 mars 2022, 13:48
Det finns ingen risk för matbrist i Sverige, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg under dagens pressbriefing, tillsammans med Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström och Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.
Ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket – och minskad matproduktion. Det är några av de effekter som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
Kriget i Ukraina bidrar till en stor osäkerhet för hela marknaden.
Det säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg under dagens pressbrief, som hon höll tillsammans med Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.
– Regeringens fokus är att stötta Ukraina, att införa hårda sanktioner mot Ryssland och att stärka Sverige. I detta är livsmedelsberedskapen och livsmedelsförsörjningen en viktig del, säger Anna-Caren Sätherberg och förklarar att man just nu gör en översyn av vad ett möjligt försämrat scenario skulle kunna innebära.
– Men jag vill vara mycket tydlig: Våra svenska myndigheter ser ingen risk för brist på livsmedel eller tillgång på mat i Sverige. Men de ökade priserna på energi och insatsvaror märks på prisökningar i hela kedjan och vi får därför räkna med ökade priser på mat i affären.
Enligt Jordbruksverket är den odlade arealen för 2022 än så länge oförändrad och det finns god tillgång på gödning till vårbruket. Däremot förutspår man en minskad lönsamhet med 2 miljarder kronor för jordbruket, mycket på grund av de ökade priserna på drivmedel, gödsel och andra insatsvaror.
Särskilt svårt är det just nu för den svenska köttproduktionen, särskilt för dem som har spannmål som främsta foder.
– Om krisen fortsätter så kommer jordbrukets motståndskraft att minska och det finns risk för nedläggningar och minskad produktion, säger Christina Nordin.
Från Livsmedelsverkets sida ser man också risk för påverkan på livsmedelsproduktionen.
– Det kan bli brist på vissa råvaror och ingredienser som livsmedelsföretagen behöver, vilket innebär att man snabbt kan behöva byta ut sina recept. Just nu gäller det exempelvis solrosolja. Vi har därför möjliggjort att man under vissa omständigheter får lov att byta ut vissa ingredienser utan att ändra märkningen på förpackningarna, förutsättningen är att dessa ingredienser inte är allergiframkallande, säger Annica Sohlström.