Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Kravet från Livsmedelsföretagen: ”Tillsätt en dedikerad livsmedelsminister”

Publicerad: 10 september 2021, 06:06

Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen

Foto: Pressbild

Regeringen bör tillsätta en särskild livsmedelsminister med helhetsansvar för den svenska livsmedelskedjan och försörjningsförmågan. ”Att se till att vi kan föda vår befolkning får inte vara ett sidouppdrag”, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.


Ämnen i artikeln:

Livsmedelsföretagen

När landsbygdsministern Jennie Nilsson avgick i somras fick näringsminister Ibrahim Baylan överta ansvaret för hennes frågor – inte minst vad gäller den svenska livsmedelsstrategin.

I går meddelade även han sin avgång och nu ökar oron i branschen över att det pågående arbetet med att systematiskt förbättra hela livsmedelskedjans förutsättningar att producera hållbara livsmedel i Sverige blir lidande.

”Risken är uppenbar att de här frågorna faller mellan stolarna, något som Sverige inte har råd med” skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

− Livsmedelsföretagen har välkomnat livsmedelsstrategin från start, men för det fortsatta arbetet behövs ett sammanhållet och långsiktigt politiskt ansvar, säger Björn Hellman i en kommentar.

Han menar att inte minst coronapandemin tydligt visat hur viktigt det är att vi har en hållbar livsmedelskedja.

– Att se till att vi kan föda vår befolkning får inte vara ett sidouppdrag.

En ny regering bör enligt branschorganisationen ta tillfället i akt och tillsätta en dedikerad livsmedelsminister med övergripande ansvar för livsmedels- och försörjningsfrågor inklusive jordbruk, förädling, handel, fiske och konsumentfrågor.

Och de punkter som denna nya minister behöver ta tag i omgående är bland annat export, forskning/innovation, kompetensförsörjning och folkhälsa.

− En dedikerad livsmedelsminister och budgetsatsningar inom dessa fyra utpekade områden kommer att bidra till en fortsatt positiv utveckling av Sveriges livsmedelsstrategi, säger Björn Hellman.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsföretagen

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev