Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Köttet antibiotikamärks i butik: ”Vi vill göra en insats”

Publicerad: 24 maj 2021, 09:49

Snart kan köttet i butik bli antibiotikamärkt.

Foto: Pressbild/Svenskt Kött

Antibiotikamärkt kött kan snart bli verklighet i butik. ”Sverige vill bidra till att minska den globala antibiotikaanvändningen”, säger miljöminister Per Bolund i en intervju med Sveriges Radio Ekot.


Regeringen tillsätter en utredning som ska undersöka om kött ska kunna märkas med hur mycket antibiotika som har använts i produktionen. Det rapporterar Ekot i dag.

I Sverige är det förbjudet att ge friska djur antibiotika och svenska bönder använder mindre antibiotika än i många andra länder. Samtidigt är det svårt för konsumenterna att veta hur stora skillnaderna är, särskilt som kött i dag endast märks med ursprungsland.

– Sverige vill bidra till att minska den globala antibiotikaanvändningen och därmed också minska risk för resistens, säger miljöminister Per Bolund (MP), till Ekot.

Utredningen ska också föreslå hur Sverige internationellt ytterligare kan arbeta mot antibiotikaresistens.

– Vi vill göra en insats för att vi inte ska hamna i en ny pandemi som den vi just har gått igenom. Den här gången var det ett virus, men nästa gång kan det vara en bakterie och då är antibiotika det skydd som vi har för att inte få enormt svåra sjukdomsfall och död, säger Per Bolund.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev