Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Kostnadsökningarna hotar den svenska livsmedelsproduktionen: ”Alla i värdekedjan måste hjälpas åt”

Publicerad: 2 februari 2022, 12:40

Lars Appelqvist, vd för köttproducenten HK Scan.

Foto: Pressbild

Kraftigt ökade kostnader för allt från råvaror och drivmedel till elektricitet och transporter tynger svenska livsmedelsproducenter, något som hotar produktionen och öppnar för ökad import. ”Under mina tolv år som chefekonom för Livsmedelsföretagen har jag aldrig sett något liknande”, säger Carl Eckerdal.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenLivsmedelsförsörjningSvensk HandelSvensk Dagligvaruhandel

AR


För fjärde kvartalet i rad drabbas svenska livsmedelsproducenter av kraftigt ökade kostnader på bland annat råvaror, förpackningsmaterial, transporter och energi. Samtidigt råder det brist på en lång rad nödvändiga insatsvaror, och företagens prognoser för det kommande halvåret är mörka.

På grund av det extraordinära läget släpper branschorganisationen Livsmedelsföretagen nu en extrainsatt kostnadsrapport. Som visar att indexvärdet för de svenska livsmedelsproducenternas kostnader under fjärde kvartalet 2021 landar på 99 – den högsta nivån som Livsmedelsföretagen har uppmätt och bara en enhet från maxvärdet på 100 (där 50 är oförändrat).

Nästintill samtliga av Livsmedelsföretagens medlemsföretag rapporterade därmed om mycket stora kostnadsökningar för sina inköp av råvaror.

– Under mina tolv år som chefekonom för Livsmedelsföretagen har jag aldrig sett något liknande, och jag vet faktiskt inte hur långt tillbaka man skulle behöva gå för att hitta något som ens kommer i närheten. Det som tidigare var en perfekt storm har nu utvecklats till en perfekt superstorm. Jag är full av beundran inför hur de svenska producenterna har lyckats hantera kostnadsökningarna, men nu tror jag att många börjar närma sig en brytpunkt, säger Carl Eckerdal.

En av många producenter som drabbats av såväl kostnadsökningar som utbudsbrist är Saltå Kvarn i Järna.

Jonas Regnér, vd på Saltå Kvarn.

Foto: Pressbild

– Kostnadsökningarna har pågått i ett år nu, och det handlar om allt från transporter och råvaror till energi och förpackningsmaterial. Vi har dessutom under hela 2021 haft stora leveransstörningar, vilket i sin tur också driver ytterligare ökade kostnader samt tyvärr också påverkar vår försäljning och servicegrad mot våra kunder, säger vd Jonas Regnér.

Han tror att livsmedelsbranschen står inför en permanentad kostnadsökningsnivå som det kommer ta flera år att komma ur.

– Priserna kommer onekligen att höjas och det gäller väldigt mycket mer än livsmedel. Till exempel var Ikea tidigt ute och varnade för prisökningar om nio procent. När ett sådant bolag går ut och pratar prishöjningar är det allvar, säger Jonas Regnér.

Lars Appelqvist, vd på HK Scan, betonar att de kostnadsökningar som primär- och förädlingsledet brottas med måste fördelas över hela värdekedjan.

– Vi sätter ju inga konsumentpriser, det gör butikerna själva, men det är tydligt att alla kommer att behöva hjälpas åt att bära de här kostnadsökningarna, säger han.

Det innebär att konsumenterna med största sannolikhet kommer att se höjda priser.

– Samtidigt har vi en marknadsanpassad prissättning, vilket innebär att priset till konsument för svenskt kött eller köttbaserade produkter inte kan bli hur höga som helst. Blir det för dyrt så ökar importen i stället vilket i sig är ett hot mot den inhemska livsmedelsproduktionen, säger Lars Appelqvist.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev