Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Korven, prisfuskdebatten och olaga intrång – här är handelns snackisar i valrörelsen

Publicerad: 9 september 2022, 12:44

Foto: Monika N Lysell/Gettyimages/Pontus Edman

Korven har blivit ett slagträ i flera bemärkelser i pågående valrörelse. Här guidar Dagligvarunytt dig bland snackisarna som väckt heta känslor i handeln inför valet.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenSvensk Dagligvaruhandel

Priset på populära varumärken som Bregott har fått en storm att blåsa upp på Twitter. Bregott är också en produkt som lyfts fram av tillfrågade handlare och butikschefer i Dagligvarunytts rundringningar. Men i det politiska samtalet är det i stället ett annat livsmedel som hamnat i centrum: korven. 

Enligt mat- och måltidsforskaren Richard Tellström är det alltid en korv med bröd eller en falukorv som används som valrörelsekorv.  

– Genom att låna av industrikorvens vardaglighet blir man själv vanlig. Man blir också vanligare än om man hade valt en dyrbar hantverkskorv, eller en utländsk korv som en salsiccia eller bratwurst, säger han till SVT Nyheter.

Korvposerandet är inte en ny företeelse. SVT:s genomgång visar såväl borgerliga, socialdemokratiska och vänsterpartistiska företrädare med korvar i handen, från Olof Palme och framåt. Men som slagträ i debatten om snabbt ökande livsmedelspriser är det kanske en nyhet. Slarvigt då, menade debattören Alex Schulman i DN, att Ebba Busch inte gjorde en noggrannare prisjämförelse innan hon tog falukorven i hand. 

LÄS OCKSÅ: Exklusiva siffror: Fortsatta prisökningar i dagligvarubranschen – här är siffror för alla kedjor 

Okunskapen om matpriser fick branschorganisationerna att koka i början av valrörelsen. I Aftonbladets partiledardebatt 17 augusti vädrade statsminister Magdalena Andersson (S) farhågan om att svenska matdistributörer nu passar på att höja priserna. Det fick Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal att reagera. 

– Att mellan raderna hävda att branschen skor sig på konsumenternas bekostnad och passar på i det här läget av stigande livsmedelspriser tyder på en djup okunskap om hur vår marknad fungerar. Producenterna har aldrig mött så höga kostnader och lönsamheten sjunker rekordsnabbt, sade han då till Dagligvarunytt

Men det är inte bara politiker som berört frågan. Med få aktörer på marknaden finns en underliggande risk för hög prissättning, enligt Konkurrensverket.

– På en marknad med mindre bra konkurrens så finns inte det trycket och då har man i vissa fall möjlighet att ta ut högre priser, sa Martin Bäckström, enhetschef för otillbörliga handelsmetoder på myndigheten till Dagligvarunytt

Att det finns få aktörer måste inte betyda att konkurrensen är dålig, enligt Svensk Dagligvaruhandel, som dock håller med om att marknaden är koncentrerad i grossistled. 

– Konkurrensen mellan de mer än 3 000 butikerna sker på den lokala marknaden. De allra flesta butiker är egenägda och drivs som egna företag, säger vd:n Karin Brynell.

De politiska utspelen och rapporteringen i media har fått efterverkningar på butiksgolvet. Dagligvarunytt har tagit emot flera vittnesmål om den misstro som finns från kunder som fått uppfattningen att butiken gör oärliga prishöjningar. Att hantera den misstänksamheten och förklara för kunderna vad kostnadsökningarna beror på kräver en mer aktiv kommunikation, enligt flera butikschefer och handlare. 

LÄS MER: Här är Hemköps tio supergaseller – miljonregn över butikerna i toppen: ”Ett fantastiskt år” 

Ett utspel som verkar ha gått under radarn för många kommer från handelns favoritparti Moderaterna. I sitt valmanifest, och i Dagligvarunytts stora kartläggning av hur partierna vill tackla handelns hetaste frågor, föreslår Moderaterna ett nytt sätt att porta stökiga 

”Vi vill att det ska vara olaga intrång att inte lämna en lokal efter tillsägelse av den som äger eller hyr lokalen” svarar M. 

 Den relativt färska lagen om tillträdesförbud, där butiksägare behöver ansöka hos åklagare för att kunna porta någon, är en modell som är ”bakvänd” skriver Moderaterna. 

Nils Dahlgren, socialdemokrat och chefredaktör för SSU-ägda Frihet.se ifrågasatte nyligen förslaget på Twitter.  

– Jag studsade till vid skrivningen i Moderaternas valmanifest om att ”ge butiksägare rätt att bestämma vem som får vistas i butikslokalen”. Jag tycker inte det är fel att avvisa personer som begår brott, men jag ser en stor risk att det får oönskade effekter, som att ett homosexuellt par eller en person med Davidsstjärna avvisas. 

Nils Dahlgren föredrar dagens system, där tillträdesförbud beslutas av åklagare.

– Att helt släppa lös det – då tror jag att man underskattar den rasism som finns i samhället. Jag ser förslaget som ett i raden av förslag Moderaterna kastar ur sig för att verka tuffa, utan att ta hänsyn till rättssystemet. 

”Vi vill att det ska bli olaga intrång, på samma sätt som det är hemfridsbrott att inte lämna någons hem. Vi vill inte ändra diskrimineringslagen. DO har tillsyn över att lagen följs, som i andra situationer” svarar Daniel Bergström (M), politiskt sakkunnig, Nils Dahlgren på Twitter. 

LÄS OCKSÅ: Efter massiva kritiken – nu ökar tillträdesförbuden kraftigt: ”Glädjande siffror” 

Monika Nilsson Lysell

Reporter

monika.nilsson@bonniernews.se

Ellen Larsson

Reporter

ellen.larsson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev