onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Kontanterna fortsatt på dekis – når ny bottennivå: ”Komplex fråga”

Publicerad: 24 oktober 2022, 07:58

Svenskarnas användning av kontanter i den fysiska handeln är lägre än någonsin. Detta enligt siffror från Nets årliga rapport. Samtidigt fortsätter handlarna att i stor utsträckning ta emot kontanter. ”En komplex fråga”, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert inom betalfrågor på Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelBetalningslösningar

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Hela 27 procent av svenskarna använder aldrig kontanter i den fysiska handeln. Det visar Nets årliga rapport Nordic Payment Report 2022. 

Andelen är den högsta någonsin och även klart högst i Norden.

Samtidigt uppger endast cirka fem procent av svenskarna att de föredrar kontanter som betalsätt inom fysiska försäljningsställen. Det är enligt Nets den lägsta siffran någonsin. Nu är det till och med fler som föredrar mobilbetalningar.

De som föredrar kontanter gör det främst för att de anser just det betalsättet vara säkrast och ger bäst kontroll över ekonomin. 

Sex av tio svenskar tycker dock inte att kontanter är viktigt (27 procent uppger att kontanter är viktigt och tio procent mycket viktigt). 

Som Dagligvarunytt skrivit tidigare fortsätter dock en överväldigande del av handeln att erbjuda kontanter som betallösning. Enligt Svensk Handels årliga undersökning är det fortfarande 88 procent av de fysiska handlarna som fortfarande accepterar sedlar och mynt.

– Kontanter är en komplex fråga där alla svar ännu inte finns, men det är uppenbart att frågan kring kontanthanteringen behöver lösas. På en marknad där kontantanvändningen håller på att fasas ut behöver staten kliva in för att upprätthålla en fungerande kontanthantering i hela Sverige, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert inom betalfrågor på Svensk Handel.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev