tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Klart: 55 miljarder till drabbade elkunder

Publicerad: 27 oktober 2022, 12:12

Arkivbild Foto: Getty, Regeringskansliet

Ett elprisstöd till företag i södra Sverige annonseras nu av regeringen och Svenska kraftnät. Men när och hur stödet kommer på plats är inte klart. ”Vi får återkomma om detta”, säger Ebba Busch (KD).

Ämnen i artikeln:

PrisförändringRegeringen

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Totalt 55 miljarder kronor ska delas ut till elkunder i södra Sverige som drabbats av de historiskt höga elpriserna. 

Det meddelade statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe under en pressträff på torsdagen.

LÄS OCKSÅ: Paniken hos Ica – Maxi-butiken fick elräkning på nästan en miljon: ”Det är jätteallvarligt nu” 

Så kallade flaskhalsavgifter ska omfördelas från Svenska kraftnät till elkunder i elprisområde 3 och 4. Alla företag och hushåll som har ett el-abonnemang kommer att omfattas av stödet.

Norra Sverige omfattas dock inte.

– Vi är ett land i flera parallella kriser, sa statsminister Ulf Kristersson under pressträffen och tillade att hushåll och företag inte själva ska betala för en ”dåligt förd energipolitik.”

Modellen som presenterats innebär att man som elkund i något av de två södra prisområdena ska få ersättning för elkostnader om de har överstigit ett visst medelpris, som räknas utefter hur priserna rört sig på elbörsen Nordpool de senaste tolv månaderna.

Svenska kraftnät har satt upp ett nationellt referenspris på 75 öre per kilowattimme, vilket innebär att om medelpriset i ens elprisområde i snitt varit högre än referenspriset kan man få ersättning för mellanskillnaden.

LÄS OCKSÅ: Regeringens utlovade elpristak dröjer – dråpslag för drabbade butiker: ”Förödande” 

I valrörelsen lovade den dåvarande oppositionen att ett elprisstöd skulle finnas på plats från och med den 1 november, men när stödet kommer att finnas att söka och exakt hur man ska gå tillväga som elkund för att ta del av det är inte klart ännu. 

– Vi får återkomma om detta, sa Ebba Busch.

Ett besked om detta är att vänta i november månad, enligt regeringen.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev