Näringspolitik
Inhemsk mat ratas av prisjägare: ”Väldigt olyckligt för svenska producenter”
Publicerad: 16 februari 2023, 06:48
Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.
Foto: Pressbild
Att svenskt ratas till förmån för lågpris – och kedjornas egna märkesvaror – kan bli ett hårt slag mot svenska livsmedelsproducenter, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev. ”Det finns inga vinnare i den här ekvationen”, säger chefsekonomen Carl Eckerdal i en kommentar.
Ämnen i artikeln:
LivsmedelsföretagenLågprisjakten märks även av bland svenska livsmedelsföretag. Lågpris – och dagligvarukedjornas egna märkesvaror – är den starkaste konsumenttrenden just nu, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturrapport för det fjärde kvartalet 2022 . Att konsumenterna puttat ner den sedan sju år ohotade ettan: svensktillverkat till fjärdeplatsen kan blir ett hårt slag för svenska livsmedelsproducenter, menar Livsmedelsföretagen.
LÄS OCKSÅ: Livsmedelsföretagen om EMV-tillväxten: "Handeln kan diktera villkoren"
– När jakten på lågpris ökar är det inte konstigt att EMV får ett uppsving. Det förstärks också av att butikskedjorna i än högre grad lyfter fram sina EMV-sortiment i kampanjer och fysiskt i butik. Tyvärr sker detta på bekostnad av de svenska livsmedelsproducenternas egna varumärken och risken är stor att utbudet och variationen i butikerna minskar rejält, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen i en kommentar.
LÄS OCKSÅ: EMV-boom i mejerihyllan – kedjorna tar fajten med smörfavoriten
Livsmedelsföretagen har för tionde året i rad frågat sina medlemsföretag om vilka konsumenttrender som påverkar dem mest just nu. Trendbrottet från svenskt till lågpris kan få stora konsekvenser för producentleden, särskilt efter ett år som kantats av stora kostnadsökningar.
– Det är fullt förståeligt att jakten på lågpris är det viktigaste för konsumenterna just nu. Tyvärr är det här väldigt olyckligt för svenska livsmedelsproducenter. Svenska varumärken tappar i försäljning gentemot EMV och importerade lågprisalternativ samtidigt som producenternas kostnader fortsätter öka. På det hela taget brottas svensk livsmedelsproduktion just nu med fler och svårare utmaningar än någonsin tidigare, säger Carl Eckerdal.
LÄS OCKSÅ: "Etablerade varumärken måste vara bättre än EMV för sin egen överlevnad"
Utsikterna för 2023 är lika dystra, enligt Livsmedelsföretagen. Lågpristrenden lär fortsätta och varorna som förädlas i Sverige av svenska råvaror tillhör så gott aldrig ett lågprissegmentet. Dessutom är livsmedelsföretagens lönsamhet på rekordlåga nivåer. Fjärde kvartalet resulterade i en lönsamhetsförsämring i aldrig tidigare uppmätt hastighet, uttryckt i index 20 där maxvärdet är 100.
– Utifrån detta har jag svårt att se hur företagen kan genomföra prislättnader i närtid. Snarare pekar alla avgörande faktorer mot ett behov av fortsatta prishöjningar framöver. Det innebär att många av våra medlemmar nu står inför ett val mellan två dåliga ting. Antingen höjer man priset och tappar i volym eller så behåller man samma pris och tappar i marginal. Det finns inga vinnare i den här ekvationen, i alla fall inte i det hårt pressade producentledet, säger Carl Eckerdal.