söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Ica-toppens känga: Inte butikernas fel att priserna höjs

Publicerad: 29 mars 2023, 08:24

Göran Blomberg.

Foto: Rebecka Rynefelt

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund, går till motangrepp mot bilden av smyghöjande butiker. "I dag pekar alla på butikerna som skyldiga till den höga inflationen på mat, vilket är helt felaktigt", skriver han i debattartikel hos Di.

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeMatpriser

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Den politiska debatten om matpriserna rasar vidare och nu tar Göran Blomberg, vd på Ica-handlarnas Förbund, åter ton på Dagens industris debattsida.

I en intervju med Dagligvarunytt sa toppchefen nyligen att orsakerna bakom prishöjningarna ligger utom dagligvaruhandelns kontroll, och att de kan härledas till störningar och kostnadsökningar i bakomliggande led.

LÄS OCKSÅ: Ica-vd:n ger politikerna mothugg: ”Handlare passar inte på att höja priser – det är precis tvärt om”

Han motsatte sig också kraftigt bilden av att handeln skulle höja mer än vad som kan anses vara befogat, något han upprepar i sin debattext.

"Med stigande energipriser, hyreskostnader och ökade lönekostnader samtidigt som de ökade priserna inte fullt ut kan tas ut mot konsumenterna är det uppenbart att butikerna i glesbygden kan få svårt att överleva", skriver han bland annat och riktar även uppmärksamhet mot marginalerna i leverantörsledet:

"Den genomsnittliga rörelsemarginalen för Sveriges Ica-butiker låg under 2022 på ca 3 procent och sjunker nu då prisökningarna inte kan tas ut fullt ut mot konsumenterna. Som jämförelse kan nämnas att rörelsemarginalen för fyra multinationella livsmedelsproducenter hamnade på 12, 14, 18 och 22 procent."

LÄS OCKSÅ: Sju infekterade frågor – detta vet vi om priskaoset

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev