måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Högerpartierna eniga om ny regering – men kan inte ge besked om stöd i elkrisen

Publicerad: 14 oktober 2022, 08:32

”Nya kärnkraftsreaktorer kommer att byggas”, lovar Ebba Busch. Foto: Pressbild

Under den nya regeringens pressträff på fredagsförmiddagen kom inget besked om stöd till de som drabbas av ökade elkostnader. ”Vi kan inte agera förrän vi har tillträtt”, säger Ebba Busch.


Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Den nya regeringen kommer att införa ett högkostnadsskydd för elkostnader. Det sa Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna, vid den nya regeringens pressträff på fredagsförmiddagen. 

– Självklart kommer vi att leverera på detta.

Men hur och när det kan bli tal om kompensation för drabbade företagare och hushåll, är fortfarande oklart.  

Den 17 augusti fick Svenska Kraftnät i uppdrag av sittande regering att utforma nödåtgärder som kan hjälpa de konsumenter och företag i södra Sverige som drabbas av höga elpriser. Senast den 15 november ska förslaget vara klart. 

– Vi kan inte agera förrän vi har tillträtt. När vi tillträtt kommer vi göra allt vi kan för att påskynda den processen, säger Ebba Busch. 

Den nya regeringen, där M, D och L kommer att ingå, kommer att ändra det energipolitiska målet om 100 procent förnybar energi, till 100 procent fossilfri energi, och satsa på utbyggd kärnkraft. Man ska till exempel utreda att återstarta Ringhals 1 och 2. 

LÄS OCKSÅ: Ny regering vill se enklare regler för företag – välkomnas av branschen: ”Lågt hängande frukter” 

LÄS OCKSÅ: Så vill politikerna lösa handelns viktigaste valfrågor – parti för parti ger besked om stölder och elräkningar 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev