Näringspolitik
Forskarnas slutsats: ”Att äta klimatsmart är inte alltid hållbart”
Publicerad: 1 oktober 2021, 11:45
Utan kossor, inga växtbaserade livsmedel. Allt hänger ihop.
Foto: Andreas Fransholm
”Propagandan” mot kött, mjölk och andra animaliska produkter kan få förödande konsekvenser för livsmedelsproduktionen, den svenska landsbygden och hela jordbrukssystemet. Det hävdar flera forskare och lantbrukare i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.
Det talas mycket om klimatsmarta och hållbara livsmedel, där framför allt kött och mejeriprodukter ofta pekas ut som klimatbovar.
Många livsmedelsproducenter märker sina produkter med klimatavtryck och en rad företag driver kampanjer med budskapet att animalier i princip helt borde fasas ut.
Men det finns anledning att vara kritisk mot detta, enligt en rad professorer, docenter, agronomer och lantbrukare som skriver på SvD Debatt i dag.
De menar att de flesta mat- och klimatlistor baseras på så kallade livscykelanalyser. Och i dessa framstår olika typer av baljväxter, såsom ärtor och bönor, som väldigt klimatsmart, då de har låga växthusgasutsläpp per kilo.
Samtidigt går det inte att odla hur mycket som helst av den typen av grödor.
”Om samma grödor upprepat odlas på samma plats så förökas växtsjukdomar. Odlar man ärtor oftare än vart sjunde år lär skörden snart utebli. Samma problem gäller potatis och raps.”, skriver forskarna bland annat.
Vad som krävs är växelbruk med gräs och klöver. Den typen av grödor kan dock inte människor äta – men kor och får kan omvandla dem till högvärdiga livsmedel som mjölk och kött.
Slutsatsen är att det är kontraproduktivt att enbart beakta klimatpåverkan hos enstaka livsmedel.
”Analysmetoder med en helhetssyn utifrån ett agro-ekologiskt systemtänkande behövs. Forskning finns men vad hjälper det om samhället blundar och vidhåller idén om att bara plocka russinen ur kakan? Reklamsloganer eller policybeslut på temat ”nu skall vi äta klimatsmart” bör mötas med ett kritiskt förhållningssätt. Ett ensidigt hållbarhetsperspektiv är inte hållbart”, skriver de bland annat.
Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, ger debattörerna rätt i att vallen är väldigt viktig i det svenska livsmedelssystemet.
– Men detta innebär ju inte att man därför bör ha en överkonsumtion av protein. En sak som man bör jobba för är att använda mindre spannmål till köttuppfödning och i stället gå över till en grovfoderbaserad produktion – som också är bra för djurvälfärden, säger hon till Dagligvarunytt.