torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Försäljningen av hållbar mat sjunker – då lyfter Axfoods krav på slopad moms igen

Publicerad: 13 april 2023, 07:42

Åsa Domeij, hållbarhetschef för Axfood.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Högre priser hör att konsumenterna väljer bort hållbarhetsmärkt mat. Då lyfter Axfood åter förslaget om sänkt eller slopad moms på produkterna – och de har konsumenterna med sig.

Ämnen i artikeln:

Axfood

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


När priserna på mat stiger väljer konsumenterna bort hållbarhetsmärkt mat, konstaterar Axfood i ett pressmeddelande.

Förra året presenterade koncernen ett förslag om sänk eller slopad moms hållbarhetsmärkta produkter. Nu lyfts förslaget igen.

– Vi vill se en förändring av matsystemet där det lönar sig att både producera och konsumera mer hållbart. Sänkt eller slopad moms på hållbarhetsmärkta varor är det effektivaste sättet för att få till en snabb och märkbar förändring, säger hållbarhetschef Åsa Domeij.

Axfood verkar ha konsumenterna med sig. En undersökning som Parlametic genomfört på uppdrag av bolaget visar att tre fjärdedelar (76 procent) av konsumenterna tycker att det är ett bra eller väldigt bra förslag att slopa momsen på hållbarhetsmärkt mat.

92 procent av konsumenterna uppger att de skulle öka sin konsumtion om momsen sänktes eller försvann.

– Sänkt eller avskaffad moms på hållbar mat skulle därför få dubbel effekt, både genom sänkt prisnivån för konsumenter och ökad takt i den gröna omställningen till en mer hållbar produktion, säger Åsa Domeij.

EU vill öka möjligheterna att använda differentierad moms för att stimulera en mer hållbar konsumtion.

– Att EU pekar på möjligheten att med incitament som moms driva utvecklingen i en mer hållbar riktning är en tydlig signal om att den svenska politiken nu bör agera och utreda hur en sådan här lösning kan komma på plats, säger Åsa Domeij.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev