Näringspolitik
Fastighetsägarna förvånade över Svensk Handels utspel: ”Det är varken vi eller dom som förhandlar”
Publicerad: 12 december 2022, 13:21
Johan Kleveland, förbundsjurist hos Fastighetsägarna. Foto: Pressbild
Fastighetsägarna är förvånande över Svensk Handels utspel kring hyrorna. ”Det är varken vi eller dom som förhandlar”, säger förbundsjurist Johan Kleveland till Dagligvarunytt. Däremot öppnar han för en diskussion om KPI-klausulen.
Svensk Handel vill se ett centralt ramverk kring hyrorna och har haft som ambition att nå en nationell överenskommelse med Fastighetsägarna.
– Men det har de inte varit intresserad av. De vill i stället trycka ned det lokalt, till varje enskild hyresförhandling, säger Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning.
Johan Kleveland säger till Dagligvarunytt att han är förvånad över Svensk Handels utspel.
– Det är varken vi eller dom som förhandlar hyrorna. Det gör fastighetsägaren och hyresgästen som ingått avtalet, säger Johan Kleveland och fortsätter:
– Det vi råder över är vår gemensamma indexklausul. Redan i september öppnade vi för samtal om hur vi kan utveckla den.
LÄS OCKSÅ: Fastighetsägarna nobbar Svensk Handel – som vill se centralt ramverk inför hyresförhandlingarna
Fastighetsägarna och Svensk Handel med flera är överens om en KPI-klausul vilken innebär att konsumentprisindex ligger till grund för hyresutvecklingen i enskilda avtal där klausulen används, som en led i att säkra marknadsmässiga hyror.
Den höga inflationen gör emellertid att butiksägare riskerar hyreshöjningar på 10,9 procent nästa år.
– Ändringar i indexklausulen kan emellertid inte få genomslag i befintliga hyresavtal, säger Johan Kleveland.
Han förstår oron bland butiksägare men påminner samtidigt att även fastighetsägarna drabbas av ökade kostnader, ibland högre än riktmärket på 10,9 procent.
– Det här är inte första gången som vi drabbas av hög inflation, även om det var ett tag sedan sist. Jag tror att aktörerna kommer att få till en bra dialog och att man kommer att ta hänsyn till de branscher som är särskilt utsatta. Det såg vi under pandemin där det var en bred uppslutning från fastighetsägare som vidtog olika typer av åtgärder . Vi tog oss hyfsat oskadda genom den, säger Johan Kleveland.