Näringspolitik
Exklusiv lista: Här är dagligvarubolagen som fått mest omställningsstöd
Publicerad: 17 december 2020, 09:00
Foto: Hypermat, Rune Dahl, Lars Welin
Dagligvaruhandeln har haft ett rekordår – med ett stort undantag: Gränshandeln. De hårt drabbade handelsföretagen i gränstrakterna dominerar listan över de som fått mest omställningsstöd. ”Ingenstans är handeln så viktig som utmed gränsen”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Omställningsstödet på 39 miljarder kronor har funnits sedan i mars och varit uppdelat i tre perioder: Mars-april, maj och juni-juli. Ett företag kan alltså ha haft ett beslut per period.
Under dessa tre perioder har 44 098 företag i Sverige fått 4 862 miljoner kronor beviljade. Det är drygt tolv procent av de totala anslagen.
I handeln är det modeföretag som har haft störst behov av stödåtgärder.
Men även gränshandeln har haft ett extremt tufft år sedan trafiken från grannländerna, främst då Norge, ströps i våras som en följd av stängda gränser.
Listan över de bolag i dagligvaruhandeln som har fått mest stöd hittills i år domineras av just gränshandel. Totalt har de 25 bolagen på listan beviljats drygt 53 miljoner kronor i omställningsstöd. Ungefär 42 av dessa pengar har gått till gränshandelsaktörer.
Mats Hedenström menar dock att det krävs mer politisk kraft för att rädda situationen.
– Ingenstans är handeln så viktig som utmed gränsen, säger han och pekar på det faktum att Strömstad har Sveriges högsta handelsindex på nästan 1 500 vilket motsvarar dagligvaruhandeln i en kommun på cirka 200 000 invånare.
Strömstad har drygt 13 000 invånare vilket betyder att omsättningen till största del kommer från inresande – i det här fallet norrmän.
– När gränsen är stängd påverkar det både handeln och andra verksamheter som är beroende av norsk trafik. Flera tusen riskerar att bli av med jobben. Så ja, det krävs mer än några miljoner i bidrag. Så fort smittläget tillåter måste vi öppna gränsen och överlag stärka det nordiska samarbetet så vi snabbare kommer dit.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.
Under tiden fortsätter pengarna att rinna ut ur många butiksbolag.
– Det har blivit extra tydligt hur stor andel norrmännen står för, säger Petter Nilsson som driver Ica Nära Riksgränsen.
Initialt tappade han 97 procent av omsättningen när gränsen stängdes. När den tillfälligt öppnade igen under åtta veckor i höstas började det se bättre ut.
– Då trodde jag inte att det skulle komma en andra våg och vi började nyanställa och bygga upp ett nytt gäng. Sedan slogs benen undan igen och nu har jag fått säga upp fem stycken, så vi är fyra plus jag kvar – detta från att ha varit ett 30-tal anställda i början på året. Vi hade ett bra gäng här och det är alltid en stor utmaning att hitta personal upp till oss.
Så här långt är tappet 85 procent jämfört med fjolåret vilket motsvarar cirka 100 miljoner kronor. Bolaget har hittills fått drygt en miljon i omställningsstöd.
– Jag har väl inget negativt att säga om omställningsstödet utan vi har fått det vi har sökt. Vi räknar med att ha tappat cirka 150 miljoner till sommaren – om gränsen öppnar igen då. Varje månad försvinner det också pengar på sista raden. Trots detta har jag hela tiden sagt att det inte är någon idé att gråta över spilld mjölk, säger Petter Nilsson som dock inte är orolig för att han inte ska kunna betala räkningarna.
– Vi är ett ganska välmående företag men vi måste anpassa kostymen och nu får vi leva på det kapital som bolaget har byggt upp de senaste åren. Pengar som jag egentligen skulle ha använt till att utveckla verksamheten. Men klarar oss gör vi.
Det mest utmanande tycker han har varit att hantera permitteringsstödet.
– Det är väldigt fyrkantigt och byråkratiskt upplagt. Det krävs att du kan din matte för att göra rätt. Gör du en miss riskerar hela ansökan att bli fel. Sedan har jag fått konstiga avslag, bland annat för en som kommit tillbaka från föräldraledighet. Det är väldigt mycket osäkerhet kring hur det här fungerar, inte minst för en mindre företagare, och regler har tillkommit och ändrats under resans gång.