onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Elstöd till företagen skrotas – måste göras om: "Tufft besked"

Publicerad: 22 december 2022, 13:05

Ebba Busch (KD).

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) meddelar att förslaget till elprisstöd dras tillbaka eftersom det bryter mot EU-regler. "Det är svårt att tidsätta", säger hon om när stöden kan vara på plats.

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


I valrörelsen utlovade Moderaterna och Kristdemokraterna att ett elprisstöd för hushåll och företag skulle finnas på plats per den 1 november. Deadline är sedan länge passerad och vad gäller elstöden till företagen kallade regeringen till pressträff i dag torsdag för att ge en uppdatering om hur arbetet fortlöper.

– Sverige kan inte gå vidare med det stöd som Svenska kraftnät föreslog, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Anledningen är, enligt regeringen, att förslaget som gick ut på att omfördela så kallade flaskhalsintäkter från den statliga nätverksoperatören till företag bryter mot EU-regler.

Svenska kraftnät får nu i stället ett förnyat uppdrag av regeringen och ska inkomma med en ny ansökan.

Många företag i handeln får alltså vänta ytterligare tid innan någon möjlig kompensation för pristopparna finns tillgänglig.

– Det är en otroligt tuff situation och jag förstår att det är ett tufft besked att få. Det som är dagens krassa besked är att regeringen behöver ta tag i den här situationen. Det är inget vi tar lätt på och därför kommer vi att följa detta noggrant, säger hon och tillägger att Svenska kraftnät ska ha lämnat ett nytt förslag till granskning hos Energimarknadsinspektionen till den 4 januari.

Sedan tidigare har regeringen meddelat att hushåll kommer att ha möjlighet att söka elprisstöd i februari.

Vad gäller företagen vill energiministern fortfarande inte ge någon tydlig beskrivning av tidsplanen.

– Det vore direkt oansvarigt av mig att sätta en tidsram, säger hon.

På frågan om vem som bär ansvaret för det havererade förslaget svarar hon:

– Svenska folket är lite betjänat av att något statsråd pekar finger någonstans. Det ansvar som jag och regeringen tar nu är att försöka ordna upp situationen som snabbt som möjligt.

Förslaget om det andra elstödet, som är tänkt att gå till elintensiva branscher – oklart vilka – kommer att hamna på totalt 2,4 miljarder kronor.

När det betalas ut är inte heller klart.

– Jag vill inte ge människor förhoppningar om datum som sedan inte kan hållas, säger Ebba Busch.

Branschorganisationen Svensk Handel är kritisk till att stöden dröjer.

– Att EU-rätten sätter vissa begränsningar är ingen nyhet, vilket både myndigheter och Regeringskansliet rimligtvis borde ha tagit i beaktning från början. Dagens information gav inga konkreta nyheter för våra medlemmar att förhålla sig till, trots att de är beroende av att kunna planera på såväl kort som lång sikt, säger vd Sofia Larsen i en kommentar.

– Upprepade uttalanden om förståelse för företagens situation och de tuffa tider som de möter hjälper inte handlare att betala elräkningen, fortsätter hon.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev