Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Elpriserna slår ojämnt – dubblerad kostnad för drabbad butik: ”Uppgiven”

Publicerad: 14 september 2022, 13:08

Ica Nära-handlaren Marcus Terneborn är en av dem som drabbas hårt av prisstegringen på el. Han hoppas på en bättre energipolitik framöver.

Foto: Thomas Ohlén

Fasta avtal räddar några butiker, medan andra får se sina elräkningar skjuta i höjden. Och dessa kostnadsökningar ligger ofta bortom all kontroll. ”Jag känner uppgivenhet”, säger handlaren Marcus Terneborn.


Ämnen i artikeln:

Ica NäraIca KvantumIca Sverige

Enligt branschföreträdare som Dagligvarunytt talat med har energikrisen plötsligt seglat upp som den viktigaste politiska frågan och bland handlare är oron stor för att de brutala elpriserna kan utarma butiksbeståndet i södra Sverige

I den butiksrundringningen stod elområde 4, som sträcker sig från Skåne i söder till delar av Jönköpings län i norr, i fokus. Men även butiker i elområde tre drabbas hårt. Marcus Terneborn, som är handlare för Ica Nära på Brantingstorg Uppsala, är en av dem.

– Våra kostnader har dubblerats. Det kommer bli en väldigt tuff vinter för oss. Vi har redan gjort allt vi kan med energisnålare kylar och ny belysning. Vi sänkte energiförbrukningen med 25 procent förra året. Jag känner faktiskt en viss uppgivenhet, säger han. 

Marcus Terneborn, handlare för Ica Nära på Brantingstorg i Uppsala, är uppgiven över rusande elpriser.

Foto: Thomas Ohlén

Butiken på Brantingstorg i Uppsala är modern, med en förhållandevis låg energiförbrukning, men läget – i botten av ett bostadshus – omöjliggör investeringar i exempelvis solceller. 

– Min tidigare butik Julitahallen (utanför Katrineholm reds. anm.) låg i fastighet med ett stort tak, där hade det varit möjligt att själv agera. Nu återstår små grejer i själva förbrukningen som timer på läskkylar eller att optimera kylar genom att inte ha kallare än absolut nödvändigt. 

En modern butik i Marcus Terneborns storlek förbrukar mellan 30-40 000 kWh i månaden. Det har med tidigare elpriser kostat honom mellan 40-50 000 kronor i månaden, inklusive nätavgifter och el-skatt. Butikens prognos för vintern och nästa år pekar på mellan 75-100 000 kronor per månad. 

– Det skulle innebära en merkostnad för 2023 på mellan 400 och 600 000 kronor om priserna står sig, säger han.  

Andra butiker som Dagligvarunytt har varit i kontakt med har lyckats binda sina avtal på längre tid.

– Vi har en sådan tur så vi har ett fast el-avtal från 2019 till 2024. Det skulle gå ut under våren 2022, men vi hann förlänga avtalstiden innan energipriset rusade. Det var mer tur än skicklighet. Men jag har haft fasta avtal i tjugo år. Jag vill ha en förutsägbarhet kring sådana kostnader, säger Anders Eriksson som är handlare för Ica Kvantum i Vellinge.

Anders Eriksson, handlare för Ica Kvantum i Vellinge, har lyckats binda sitt elavtal.

Foto: Lars Welin

Mindre butiker med små marginaler är de som möter störst utmaningar, enligt branschorganisationen för servicehandeln, Convenience Stores Sweden. Vd:n Bengt Hedlund larmade nyligen om riskerna för en konkursvåg i Dagligvarunytt. 

LÄS OCKSÅ: Larmet – risk för konkursvåg bland småbutiker i vinter: ”Väldigt oroliga” 

Yoko Gyllenskepp, handlare för servicebutiken Frendo i Hille i norra Gävle, har haft tur, berättar hon. 

– Vi har inte möjlighet att stänga av någonting. De frysar, kylar och den belysning som används behöver vi. Men nu har vi faktiskt ganska nyligen lyckats binda om våra avtal till ett hyfsat pris. Jag ska inte säga att det var vår räddning, men det hade blivit väldigt tufft annars. 

Yoko Gyllenskepp, handlare för Frendo i Hille i norra Gävle har utökat tjänsterna för servicebutiken under åren.

Foto: Frendo Hill

LÄS OCKSÅ: Femdubblad elräkning tvingar Handlar´n att stänga butiken: ”Helt galet”

För Marcus Terneborns del omförhandlas avtalen kvartalsvis. Samhället måste investera i en bättre energipolitik, så att det finns tillgång till energi till ett rimligt pris – i hela Sverige, menar han. 

– Jag försöker att inte blicka för mycket utåt. Men att man inte är ensam om att ha det tufft är en tröst. Jag kan inte tro att priserna kommer att slå igenom. Det kommer att innebära massdöd för butiker och bagerier i delar av Sverige, säger han.

LÄS OCKSÅ: Valdomen: Handeln riskerar att hamna i kläm – ”Inget är avgjort” 

 

Ellen Larsson

Reporter

ellen.larsson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev