Få hela storyn
Starta din prenumeration
Näringspolitik
Publicerad: 27 Januari 2021, 10:39
Den lag om tillträdesförbud som handeln arbetat för i många år klubbades på onsdagseftermiddagen igenom i riksdagen. Endast Vänsterpartiet röstade emot.
Montage: Svensk Handel, Pontus Edman, Ica-handlarnas Förbund
På onsdagseftermiddagen klubbades lagen om tillträdesförbud igenom i riksdagen. Lagen är efterlängtad av handeln och träder i kraft den 1 mars. ”För de som är värst drabbade kommer den att hjälpa”, säger Elisabeth Due på Ica-handlarnas Förbund.
Ämnen i artikeln:
Svensk HandelSvensk Handels trygghetsbarometer för det fjärde kvartalet 2020 visade att 30 procent av landets butiker under en given vecka utsatts för någon form av brottslighet; stölder, hot, inbrott, trakasserier, rån. Organisationen har arbetat med frågan om ett tillträdesförbud under många år.
– Det är den frågan som vi lagt absolut mest kraft på , säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer som under alla sina tio år i organisationen haft frågan på sitt bord.
Per Geijer säger att tillträdesförbudet har ett tydligt signalvärde och kommer att få effekt på åtminstone vissa individer.
– Förutsatt att åklagare hinner med att utfärda tillträdesförbudet tillräckligt snabbt så tror vi på att det verkligen blir ett bra verktyg för drabbade butiker.
Elisabeth Due, ansvarig för näringslivs- och branschfrågor på Ica-handlarnas Förbund, välkomnar också lagen:
– Tillträdesförbudet är ett välkommet steg i att skapa trygghet för butikerna. Men utmaningen är hur den ska tillämpas, mycket fokus kommer att ligga på polis och åklagare.
– Lagen löser inte allas problem men blir definitivt till nytta för de butiker som är allra värst drabbade.
– Det är mycket bra att riksdagen klubbat tillträdesförbudet, det är en fråga som vi drivit i tio år, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.
– Det handlar inte om ekonomiska värden, utan om människovärde. Våra medarbetare och kunder förtjänar våldsfria butiker, och det här är ett stort steg i den riktningen. Nu är det också viktigt att polis och åklagare får resurser så tillträdesförbudet respekteras.
Justitieminister Morgan Johansson sa tidigare i höst när lagförslaget lades fram att ”personer som begår upprepade stölder eller hotar personal i en butik måste kunna portas. Anställda och ägare måste värnas”.
Den nya lagen innebär att en person kan förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik, om det ”på grund av särskilda omständigheter finns risk för att han eller hon kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där”.
Den som bryter mot ett tillträdesförbud ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Ämnen i artikeln:
Svensk Handel