Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Därför dröjer krisstödet till handeln: ”Måste göra fördjupade kontroller”

Publicerad: 19 januari 2021, 13:18

Förra veckan presenterade regeringen mer stöd till företag, bland annat utökade möjligheter till korttidspermitteringar. Handläggningen av stödet har tidigare fått kritik, då det i bland har tagit flera månader för företagen att få utbetalningarna. Något som Tillväxtverket menar beror på en kombination av utförliga kontroller och den oerhörda mängden ansökningar.


Regeringen har presenterat flera stödåtgärder för att hjälpa företag som drabbats av pandemin. Och sedan beslutet om den nya pandemilagen har ytterligare åtgärder presenterats, bland annat utökade möjligheter till korttidspermitteringar. 

Tillväxtverket, som ansvarar för handläggningen av korttidspermitteringar, har tidigare kritiserats för att det tar månader innan vissa företag får stöden utbetalda. 

– På ansökningarna är handläggningstiden åtta dagar, men på avstämningarna är det mycket mer kontroller än vid själva ansökningstillfället. Du får ett preliminärt stöd utbetalt och vid avstämningen ska du redovisa själva utfallet, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket. 

Enligt honom är den genomsnittliga handläggningstiden för avstämningen är två månader. För två tredjedelar av ärenden går det snabbare, men för en tredjedel kan det ta längre tid. 

Företagen som har behövt förlänga permitteringsstödet efter den första ansökan, behöver vänta tills avstämningen är klar innan de får nästa utbetalning. De kan då, i värsta fall, behöva vänta i månader. 

– Det som gör att det tar tid är att våra system på olika sätt flaggar för att det är något som behöver kollas vidare på i avstämningen. När systemet inte flaggar går de igenom relativt snabbt, det kan ta några veckor. Men där systemet flaggar upp måste vi göra fördjupade kontroller eller begära in kompletteringar, säger Niklas Kjellberg. 

Han säger att anledningen till att företag kan få vänta på stöden är en kombination av att Tillväxtverket får in oerhört många ärenden och att det görs utförliga kontroller. Om det finns tillräckligt mycket resurser på myndigheten för att handlägga alla ansökningar och avstämningar kan han inte kommentera, men han uppger att myndigheten har bemannat upp under hela perioden genom att både anställda nya handläggare och låna in från andra myndigheter. 

Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, säger att utbetalningen för omställningsstöd tog en vecka i de fall där utredning inte behövdes. För ansökningar om anstånd med skattebetalningar var tiden något längre, omkring 14 dagar. 

Hon säger att anledningen till att det i vissa fall har tagit längre tid med omställningsstöden är för att det ställs mer krav på förutsättningar för att få omställningsstöd och att utredningstiden därför kan bli längre. Men hon menar att det främst beror på att det kan ta tid med kommunikationen mellan Skatteverket och den ansökande när de begär in ytterligare information. 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev