söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Dagligvaruhandeln i stråkastaren – när regeringen vill utreda konkurrensen

Publicerad: 24 mars 2023, 11:56

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under dagens presskonferens.

Foto: Jonathan Svensson/Regeringskansliet

Regeringen vidtar åtgärder efter den infekterade debatten om matpriser. Konkurrensverket får mer pengar för att kunna bedriva en effektiv tillsyn. Dessutom får verket ett särskilt utredningsuppdrag där dagligvaruhandeln hamnar i fokus.

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Sju infekterade frågor: Detta vet vi om priskaoset

Konkurrensverket får tio miljoner kronor extra i anslag i år för att kunna bedriva en effektiv konkurrenstillsyn, det meddelade regeringen i dag.

– Inflationstakten är oroande hög, i synnerhet inom livsmedel. Ett ökat konkurrenstryck till följd av en effektiv konkurrens är en viktig faktor för att hålla tillbaka prisökningarna, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en kommentar.

Verket får också, tillsammans med konjunkturinstitutet, ett uppdrag att analysera konkurrenssituationen och prisutvecklingen i förhållande till kostnader inom branscher där bristande konkurrens kan vara skälet till ökade priser, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Där pekas särskilt dagligvaruhandeln ut.

LÄS OCKSÅ: Thomas Ohlén: Nej, det är inte butikernas fel att matpriserna skenar – här är de verkliga ”bovarna”

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, säger i en kommentar att hon välkomnar granskningen.

– Vi välkomnar, som vi tidigare har sagt, att Konkurrensverket återigen granskar konkurrensen och prissättningen i hela livsmedelskedjan. Vi får nu analysera det här uppdraget närmare för att se vad det innebär mer i detalj, men det är bra att denna granskning omfattar alla led i livsmedelskedjan, säger hon och fortsätter:

– Utöver detta nya uppdrag skulle vi önska att granskningen också skulle omfatta den kommunala tillståndsgivningen och tillsynen av livsmedelssektorn, som skiljer sig åt kraftigt i olika delar av landet och skapar ojämna konkurrensförutsättningar vad gäller både tolkningar och kostnader, säger Karin Brynell.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev