Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Butikerna om nya pandemilagen: ”Tydligare för alla med en lag”

Publicerad: 13 januari 2021, 09:55

My Goding, butikschef på City Gross i Mantorp och Hans Andersson, butikschef på Ica Maxi i Sundsvall.

I söndags trädde den nya pandemilagen i kraft och handeln måste nu förhålla sig till en mängd nya regler. Dagligvarunytt har pratat med fem handlare och butikschefer om den nya situationen.


Ämnen i artikeln:

Corona

Hans Andersson, butikschef, Ica Maxi, Sundsvall:

– Vi har satt ett tak på 565 kunder i butiken men det är ingen risk att vi kommer upp i det eftersom antalet fysiska kunder har minskat rejält. E-handeln har exploderat för oss och vi har fått styra om personal för att frigöra resurser till online.

– I dagarna installerar vi ändå ett räknesystem som möjliggör för såväl kunder som personal att ha koll på hur många kunder det finns i butiken samtidigt. Trängselvakter har vi också i alla avdelningar, vi har stängt den manuella delen av delidisken och styrt om kunderna så att de inte kan gena från specialvaruavdelningen till livs.

My Goding, butikschef City Gross, Mantorp:

– Det är bra att lagen äntligen är på plats. Restriktioner i all ära men en lag blir tydligare – för alla.

– Vi har förtydligat för våra kunder hur många som får lov att vara inne i butiken samtidigt genom att sätta upp en skylt utanför butiken som visar det. Den här butiken har cirka 8 000 kvadratmeter säljyta och vi har valt att ha en maxgräns på 400 kunder. Vi har haft en automatisk kundräknare sedan mitten av december. Den varnar via mejl och sms när vi har 350 kunder inne.

Thomas Hagbo, handlare, Ica Nära Skå, Ekerö:

– Egentligen har vi jobbat med dessa mått och beräkningar av yta och kunder sedan i våras, skillnaden är väl att vi nu kommunicerar antalet mot kund. Vi har utgått från säljytan och sedan räknat av ytor för hyllor och diskar. Vi har god marginal till lagen om en kund per tio kvadratmeter när vi har satt 55 kunder som tak.

– Kassabemanningen är ett bra mått på hur mycket kunder vi har i butiken. När alla tre kassorna behövs är det dags att kontrollera hur många som är i butiken. Men vi har också fått bra rutin på att snabba på flödet i kassalinjen.

Gullan Andersson, butikschef, Coop Koppom, Värmland:

– Vi får ha max 29 kunder i butiken samtidigt. Vi har räknat på säljytan och drar bort 30 procent för inventarier och delar på tio. I dagsläget har vi ett system med dominobrickor som kunderna får ta i en korg utanför, när de är slut får man vänta på sin tur. Min sambos morfar har en snickarverkstad så det gick snabbt att få fram dem!

– Vi har sällan problem med att det är för många kunder i butiken, det är framför allt på fredagseftermiddagar och lördagar och då kommer vi även att ha en kundvärd som har koll och kommer att hjälpa till med att släppa in och släppa ut.

Daniel Forsäng, butikschef, Hemköp Frölunda torg, Göteborg:

– Vi satte oss ned redan i fredags, när den nya lagen presenterades, och räknade på säljytan minus fem procent för butiksinredning och kom fram till att det får vara högst 332 personer inne i butiken samtidigt. Sedan är det ju så att det kan vara tio personer inne i butiken och ändå bli trångt, det beror på hur kunderna rör sig. Därför har vi tre trängselvärdar i olika delar av butiken som har särskilda västar på sig och som påminner kunderna om att hålla avstånd.

– Jag har inga åsikter om lagen är bra eller inte, vi följer rekommendationerna som finns och hoppas nu bli av med pandemin så snabbt som möjligt.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev