Näringspolitik
Branschen kritisk till ”icke-beskedet” – tufft läge väntar butiker
Publicerad: 2 december 2022, 12:47
Martin Andersson är näringspolitiskt ansvarig på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. Till höger energi- och näringsminister Ebba Busch. Foto: Pressbild, Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet
Företagen får vänta på elstöd från regeringen. Enligt Svensk Dagligvaruhandel är situationen pressad för många – särskilt mindre butiker. ”Olyckligt att beskedet dröjer”.
Ämnen i artikeln:
Svensk DagligvaruhandelInför riksdagsvalet lovade nuvarande regeringspartierna att ett högkostnadsskydd för el skulle finnas på plats den 1 november. Nu står det klart att hushållen får kompensation för elpriserna först i februari och företagen får sannolikt vänta ännu längre.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) gav varken besked om när eller hur företag kan komma att få del av stöden.
– Det var ett icke-besked kan man säga. Det är olyckligt att våra medlemsföretag inte har fått något besked i den här frågan än. Läget är väldigt besvärligt, både generellt för branschen – men särskilt för enskilda butiker. Så frågan ligger väldigt högt på agendan, säger Martin Andersson som är näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel.
LÄS OCKSÅ: Inga stöd till handeln – nu bävar Maxi inför vintern: ”Vi äter av sparat kapital”
Att elpriserna påverkar dagligvaruföretagen på så många olika sätt, beroende på elavtal, var i landet man råkar ha sin verksamhet och hur energieffektiv butiken är gör det svårt att säga vad som är ett tillräckligt stöd för de enskilda företagen, enligt Martin Andersson.
– En mindre butik har ett särskilt tufft läge. Men det har inte bara att göra med att det här elstödet dröjer. Vi ser ett kraftigt förändrat konsumentbeteende just nu i och med den extrema inflationen och prisökningarna. Det gör att butikernas omsättning minskar kraftigt och det blir ofta extra besvärligt för mindre butiker, säger han och tillägger:
LÄS OCKSÅ: Femdubblad elräkning tvingar Handlar´n att stänga butiken: ”Helt galet”
– Det här exceptionella läget, där många faktorer förstärker varandra negativt och både stora hyreshöjningar och avtalsrörelsen väntar nästa år – allt detta tillsammans gör situationen särskilt allvarlig.
LÄS OCKSÅ: Branschen håller andan – så mycket kan hyrorna öka: ”Kommer att kännas”