Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Näringspolitik

Besked: Staten tar de fasta kostnaderna om butiken tvingas stänga

Publicerad: 19 Januari 2021, 07:40

Foto: David Jansson

Med pandemilagen på plats kan myndigheterna stänga olika verksamheter, som butiker och köpcentrum, för att minska smittspridningen. Nu är januaripartierna överens om ersättning till företagen som drabbas.


Ämnen i artikeln:

Corona

– I den mån som regeringen använder sig av den nya pandemilagen så är nu beskedet att det kommer att ersättas upp till hundra procent, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till Dagens Nyheter. 

Tillsammans med Centerpartiet har partiet kommit överens med regeringen om det så kallade nedstängningsstödet. 

Tvingas en verksamhet att stänga ska den ersättas för fasta kostnader som el, värme, leasing, hyra och ränta. 

Personalkostnader omfattas emellertid inte av stödet då det finns andra insatser som täcker dessa, enligt Nyamko Sabuni. 

Företag som tappar hela sin omsättning som en följd av en nedsättning kommer att kunna få ett hundraprocentigt stöd, dock finns et tak på 72 miljoner kronor per företag och månad. 

Nedstängningsstödet kommer emellertid inte att finnas på plats förrän i april då det först måste godkännas av EU-kommissionen. Skulle regeringen agera och stänga någon verksamhet innan dess kommer den att få ersättning retroaktivt.

Daniel Norman

Reporter

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.