Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Axfood donerar miljonbelopp till krisstöd: ”En tragisk och humanitär katastrof”

Publicerad: 4 mars 2022, 10:12

FN:s flyktingorgan UNHCR stöttar på plats i Ukraina.

Foto: Pressbild

Axfood har under veckan donerat 1,2 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. ”Det krävs omfattande stöd och hjälp till de drabbade”, säger koncernchefen Klas Balkow.


Ämnen i artikeln:

HemköpAxfoodDagabWillys

Axfood, som har redan ett samarbete med Rädda Barnen och SOS Barnbyar vad gäller Ukrainakrisen, har donerat ytterligare 1,2 miljoner kronor till UNHCR:s Ukraine Emergency-insats.

Tillsammans med donationer från Axel Johnsons övriga bolag innebär det totalt 5 miljoner kronor som går till människor som flyr i och från Ukraina.

– Det som just nu sker i Europa är oerhört tragiskt och en humanitär katastrof för alla Ukrainabor. De humanitära följderna av krisen är svåra att överblicka, men det krävs omfattande stöd och hjälp till de drabbade, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow i en kommentar.

Dagligvarunytt har tidigare skrivit om att Hemköpskedjan, där Hemköp och Tempo ingår, initialt har skänkt 100 000 kronor till sin samarbetspartner SOS Barnbyars och deras katastroffond.

– Vi kommer att skänka mer, det är bara oklart exakt när och hur mycket. Konflikten kan ju bli långvarig och hjälp kommer att behövas längre fram också, säger presschefen Claes Salomonsson. 

Han berättar att de allra flesta butikerna har satt upp skyltmaterial vid kassorna för att uppmuntra och hjälpa kunder som vill skänka pengar till Ukraina. Även många enskilda butiksägare inom Hemköp engagerar sig på olika sätt.

I Willys butiker går alla intäkter som skänks via gåvoknappen på pantautomaterna direkt till Rädda Barnens insatser på plats i Ukraina eller länder som just nu tar emot stora flyktingströmmar – dessutom dubblar Willys summan som kunderna skänker på det viset.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

HemköpAxfoodDagabWillys

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev