fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Även statsministern sätter press på Ica, Coop och Axfood – och vill att de följer Lidls exempel

Publicerad: 24 mars 2023, 06:33

Statminister Ulf Kristersson (M) ser gärna att fler dagligvaruaktörer följer Lidls exempel och sänker priserna på mat.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Lidls utspel om att de sänker och fryser priset på hundratals får tummen upp av statsministern – som vill att fler aktörer går i deras fotspår. ”Jag tycker att alla ska göra allt man kan för att hjälpa familjer att klara att ha mat för dagen”, säger han till TT.

Ämnen i artikeln:

LidlAxfoodCoop

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Därför kan Lidls prisutspel locka mer än kampanjer: ”Konsumenterna orkar inte”

Lidls besked om att de från och med måndag sänker och fryser priset på hundratals varor i ett led att hjälpa dem som drabbats hårdast av inflationen fick snabbt tummen upp av finansminister Elisabeth Svantesson (M). Hon ser gärna att fler följer Lidls exempel.

– De som kan bör också göra det, därför att det är så många som kämpar nu. Inflationen är hög, säger hon till TT.

Regeringen har fått kritik för sitt fokus på dagligvaruaktörerna och att de inte ser till hela kedjan. Elisabeth Svantesson utesluter ett möte med matproducenter och leverantörer också. Just nu ser hon störst vinst i att sätta fokus på Ica, Axfood och Coop.

– Jag tänker att de här de tre matjättarna som representerar 90 procent av marknaden kan sätta ett tryck på sina leverantörer. Naturligtvis kan de det. Lidl går nu före.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) ger sig nu ini debatten och uppmanar övriga dagligvarukedjor att följa Lidl och sänka priserna.

– Jag tycker att alla ska göra allt man kan för att hjälpa familjer att klara att ha mat för dagen och att minska inflationstrycket i Sverige. Det tycker jag att alla ska göra, säger han till TT.

Men än så länge är inte Ica, Axfood eller Coop med på tåget. Det tycker att de redan i dag gör vad de kan för att hålla priserna nere.

– Alla inom Ica jobbar stenhårt för detta, genom tuffa förhandlingar med våra leverantörer och genom att dämpa kostnadsökningar både centralt och i butik. Som nämnts tidigare så ser vi nu flera tecken nu på prisökningarna kommer att börja avta på flera varor under våren, säger Ica Sveriges vd Eric Lundberg i en kommentar rapporterar TT.

LÄS OCKSÅ: Thomas Ohlén: Nej, det är inte butikernas fel att matpriserna skenar – här är de verkliga ”bovarna”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev